Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

Mesijas sugrįžo: ką trūkstamo „Rytui“ duos M.Fosteris?

(80)
Gruodžio 28 d. 10:00
Su M.Fosteriu vilniečiai tampa kur kas pavojingesni (BNS nuotr.)
Su M.Fosteriu vilniečiai tampa kur kas pavojingesni (BNS nuotr.)
Gustavas Klikna
Krepsinis.net

Kai Vilniaus „Rytą“ vasarą papildė Keithas Hornsby, dalis krepšinio sirgalių ir podkasterių kalbėjo, kad būtent šis gynėjas turėtų bent dalinai pakeisti Marcusą Fosterį, tačiau praėjus keliems mėnesiams visiems tapo aišku, kad M.Fosterį visiškai gali pakeisti tik pats M.Fosteris. Ir po ilgų kalbų bei laukimo tai įvyko – jis sugrįžo, sukeldamas didžiulį džiaugsmą ne tik „Ryto“, bet ir Lietuvos krepšinio sirgalių širdyse.

Labai labai rimtas „Ryto“ ėjimas. Turint tokią solidžią sudėtį pridėti tokio kalibro krepšininką, kaip M.Fosteris, yra daugiau nei stipru. Tai – vienas talentingiausių, jeigu ne pats talentingiausias taškų rinkėjas „Ryto“ istorijoje.

Tuo galėjome ne kartą įsitikinti. LKL ir FIBA Čempionų lygose amerikietis pavirsdavo į tokį žvėrį, kokio negalėdavo sustabdyti net Kauno „Žalgiris“. 34 taškai, nukėlę į Chucko Eidsono erą bei pamojavimas „Green White Boys“. Tas 2022-ųjų lapkričio 6-osios vakaras „Jeep“ arenoje daugeliui įsiminė ilgam.

Toks pirmasis Artūro Jomanto sprendimas yra saugus. M.Fosteris pažįsta Giedriaus Žibėno sistemą, žino bene pusę „Ryto“ žaidėjų ir tikrai nebus įprastas naujokas. Taip, galbūt antakį kelia ne itin ryškus gynėjo žaidimas Kinijos čempionate (vid. 13,8 tšk., 11,6 naud. bal.), tačiau 28-erių krepšininkas gaudavo vos po 16,6 minučių dėl vieno legionieriaus aikštelėje limito.

Todėl jei ir M.Fosteris Šandongo „Heroes“ ekipoje buvo nukonkuruotas Marialo Shayoko, tai nereiškia, kad „Rytas“ negauna tokio pat kalibro taškų rinkėjo, koks praėjusį sezoną buvo MF17. Sostinėje legionieriaus laukia visai kitas vaidmuo.

Ta proga, kad M.Fosteris sugrįžo į „Rytą“, tinklalapis Krepsinis.net apžvelgia, ką trūkstamo amerikietis duos sostinės ekipai.

Lyderystė

Fosteris Fosteris

„Ryto“ komanda yra gili. G.Žibėnas neretai naudoja 10 žaidėjų rotaciją ir tai yra vienas didžiausių komandos pliusų, tačiau nepaisant to, sostinės klubas neturi natūralaus ir tam sutverto taškų rinkėjo, kuris galėtų imtis iniciatyvos lemiamais momentais. Taip, kartais to imasi R.J.Cole'as, Margiris Normantas, Gytis Radzevičius ar net Martynas Echodas, kuriam ir buvo skirtas paskutinis derinys prieš Dižono JDA.

Tačiau jei paskutinį derinį XXI amžiaus trečiojo dešimtmečio pradžioje krepšinyje atiduodi centrui, reiškia, kad komandoje tikrai trūksta sprendėjo lemiamais momentais, koks praėjusį sezoną „Ryte“ ir buvo M.Fosteris.

Taigi, M.Fosteris užpildys tą trūkstamą spragą, kuomet reikia spręsti rungtynes. Nesakau, kad „Rytas“ ir be šio gynėjo turi didelių bėdų, tačiau toks krepšininkas pakelia komandą į kitą lygį ir G.Žibėnas, tiksint paskutinėms sekundėms, bus daug ramesnis.

M.Fosteris praėjusį sezoną vilniečiams išsprendė eilę rungtynių, o net dvi – prieš „Žalgirį“. Tai pasako daug. Nemažai byloja ir tai, kad atvykdamas į „Rytą“, amerikietis tampa, ko gero, talentingiausiu puolimo krepšininku visame Lietuvos klubiniame krepšinyje.

Net neabejoju, kad M.Fosteris labai greitai vėl taps absoliučiu vilniečių lyderiu puolime, o tai – didžiulė paspirtis visai komandai. Matėme, kaip vilniečiai stringa svarbiuose mačuose, kai sisteminiai žaidėjai yra išgaudomi derinių metu, tada „Rytas“ užstringa ir nebeturi variantų užpulti. Būtent M.Fosteris bus tas situacijos keitėjas, kuris, puolimui stringant, ims kamuolį į savo rankas ir darys dalykus.

Apskritai, vilniečiams reikėjo papildomo žaidėjo, kai Keithas Hornsby visiškai nefunkcionuoja.

Kamuolio kontrolė

Fosteris Fosteris

„Šiandien aikštėje buvo du ballhandleriai. Mano nuomone, tiek jų neužtenka, jeigu taip atvirai“, – po pergalės prieš Dižono JDA sakė G.Žibėnas. Taip, tose rungtynėse nebuvo R.J.Cole'o, tačiau vilniečių strategas akivaizdžiai davė suprasti, kad komandai reikia papildymo gynėjų grandyje.

Įžaidėjo pozicijoje nemažai prieš Dižoną žaidęs M.Normantas nebuvo savo rogėse, o jeigu komanda, iškritus vienam įžaidėjui, turi taip atkarpomis vargti organizuojant atakas, reiškia, kad kažko trūksta. Tikrai jokios nepagarbos M.Normantui, tačiau jis neša kitas naudas komandai. Jis tikrai gali varytis kamuolį, bet komandoje, kuri siekia aukščiausių tikslų, tiek ballhandlerių yra per mažai.

Plika akimi matėsi, kad „Rytui“ trūksta papildomo žaidėjo, kuris gali persivarinėti kamuolį tam tikrais momentais, o tai M.Fosteris puikiai moka. Praėjusį sezoną atkarpomis amerikietis „Ryte“ atkarpomis perimdavo įžaidėjo užduotį bent jau persivaryti kamuolį per vidurio aikštelės liniją ir tada atiduodavo jį tikram įžaidėjui, o kartais pats prasukdavo derinį.

M.Fosteris nėra ir niekada nebuvo tikras įžaidėjas, tačiau jis puikiai gali bent kuriam laikui nuimti įtampą nuo įžaidėjų bei duoti jiems pailsėti, pasivarinėdamas kamuolį. Tai – ganėtinai neįvertinta savybė krepšinyje, nes kamuolio mušinėjimas, esant gynėjo spaudimui, atima nemažai energijos, o įžaidėjams pradėti ataką pasiėmus kamuolį jau netoli varžovų krepšio dažniausiai yra kur kas lengviau ir paprasčiau.

Taigi, G.Žibėnas gauna dar vieną ballhandlerį, kuriuo galės pasitikėti, o R.J.Cole'ui ir Arnui Veličkui gyvenimas taps kur kas lengvesnis.

Dar didesnis gylis ir nenuspėjamumas

Fosteris Fosteris

Jau kalbėjau apie 10-ies žaidėjų G.Žibėno rotaciją, kuri yra gili, tačiau pridėjus M.Fosterį vilniečiai tampa dar gilesni ir dar pavojingesni. Nors M.Fosteris gali tapti išreikštu komandos lyderiu, tačiau dabar „Rytas“ tampa dar labiau nenuspėjamas bei nežinai, kas ir kada gali iššauti.

Manau, kad G.Žibėnas visiškai neatiduos komandos M.Fosteriui ir puolime toliau kliausis R.J.Cole'u, M.Echodu, A.Velička, M.Normantu, G.Radzevičiumi ir kitais. Jeigu praėjusį sezoną vilniečiai buvo labai priklausomi nuo M.Fosterio ir puolime neturėjo daug žaidėjų, kurie gali nulemti rungtynes, šis sezonas yra kitoks. „Rytas“ tikrai sustiprėjo puolime ir dabar turi daugiau ginklų.

M.Fosteris tik dar labiau sumaišys kortas varžovams ir G.Žibėnas turės dar didesnę prabangą svarbiais rungtynių momentais. Šis „Rytas“ su M,Fosteriu ant popieriaus yra stipresnis nei praėjusį sezoną.

Emocijos

 

Fosteris Fosteris

Be Margirio Normanto, atrodo, kad „Ryte“ šiek tiek trūksta ryškesnių asmenybių ir charakterių. Visi sudėtyje esantys žaidėjai yra darbštūs kovotojai, tačiau M.Fosteris yra emocijų bomba, charizmatiškas žmogus, pakeliantis tribūnas iš savo vietų bei duodamas papildomą impulsą komandai sunkiais momentais. Žvelgiant iš arčiau ir peržiūrėjus ne vieną mačą, susidaro įspūdis, kad „Rytui“ tokio žaidėjo trūksta.

Laimėti turėtų visi – M.Fosteris ne tik turėtų užvesti sirgalius, bet ir į kitą lygį emociškai kilstelti komandą. Tai, ką ir darė praėjusiame sezone.

Tikrai nežinau, kokia situacija yra „Ryto“ rūbinėje, bet teko girdėti, kad praėjusį sezoną M.Fosteris buvo vienas iš tų vokaliausių klubo žmonių bei nepaisant legionieriaus statuso, jam labai rūpi komanda, kuriai atstovauja. Taigi, teigiamo impulso gynėjas turėtų pridėti ir už aikštelės ribų, kuomet reikia užvesti savo komandos draugus ar rėžti motyvacinę kalbą. Tokios savybės irgi dažnai yra neįvertinamos, tačiau labai svarbios.

Neabejoju, kad su M.Fosteriu „Rytas“ taps charizmatiškesnis ir gyvesnis, o su savo emocijomis bei vardu amerikietis į ASG areną turėtų pritraukti dar daugiau aistruolių. Su M.Fosteriu komandą turėtų tapti tik dar smagiau stebėti. Tai gali atnešti ir papildomų pinigų į vilniečių ekipos iždą.

Išaugsiančios lubos

Fosteris Fosteris

Grįžtame prie tos pačios išvados – su M.Fosteriu „Rytas“ tampa kur kas gilesnė ir pavojingesnė bei daugiau potencialo turinti komanda. Tokio kalibro krepšininkai rinkoje toli gražu nesimėto. Juolab kai kalbame apie žaidėją, kuris sustiprintų ir antrosios turnyrinės lentelės dalies Eurolygos klubus.

M.Fosteris yra tobulas variantas „Rytui“, o „Rytas“ yra tobulas variantas M.Fosteriui. Šioje komandoje amerikietis vėl galės pasikelti savo vertę ir pasirodyti vienoje ryškiausių scenų Senajame žemyne.

Žvelgiant tiek į LKL, tiek į FIBA Čempionų lygą, abiejuose turnyruose vilniečiai stringa ir norint pakovoti dėl aukščiausių rezultatų, G.Žibėnui su kompanija tikrai reikėjo tokio žvėriuko, kaip M.Fosteris. Dabar vilniečiai ant popieriaus ryškiai tampa antra pajėgiausia LKL komanda, o kad su M.Fosteriu LKL finale galima nueiti iki lemiamo mačo, matėme jau praėjusį sezoną.

Kalbant apie tarptautinį frontą, „Top16“ etape „Ryto“ lauktų labai stiprūs varžovai ir be M.Fosterio patekimas į atkrintamąsias atrodo, kaip labai sunkus žygdarbis. Tačiau gynėjas tuos šansus ganėtinai padidina ir su tokiu pirkiniu „Rytas“ vėl gali kalbėti apie tikslą numeris vienas – finalo ketvertą.

Kaip viskas susiklostys aikštelėje – pamatysime, tačiau akivaizdu, kad M.Fosteris yra vienas įspūdingiausių ėjimų klubo istorijoje jau prasidėjus sezonui. Tokių bombų būna retai, tačiau A.Jomantas ir kompanija sugebėjo.

Prognozė – M.Fosteris pakels „Rytą“ į kitą lygį ir šis klubas taps vienu pavojingiausių ne tik Europoje, bet ir rimtu grasintoju „Žalgiriui“. Laukia labai įdomi antroji sezono pusė.

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų

80 komentarai
Naujausi komentarai (80)
Geriausiai ivertinti (80)
PRO komentarai
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
MISsMATCH