Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

„Žalgirio“ vairą perimantis italas – prieštaringa asmenybė ir platus taktinis bagažas

(265)
Gruodžio 30 d. 12:04
A.Trinchieri pradės darbus Kaune (Scanpix nuotr.)
A.Trinchieri pradės darbus Kaune (Scanpix nuotr.)
Edgaras Pulkovskis
Krepsinis.net

Kauno „Žalgirio“ naujuoju vyriausiuoju treneriu tapo Andrea Trinchieri, kuris pakeitė pusantrų metų dirbusį Kazį Maksvytį.

55-erių specialistas jau buvo susikrovęs lagaminą kelionei į Kauną prieš dvi savaites, bet tada klubo viduje buvo nutarta suteikti dar šansą dabartiniam treneriui. Akivaizdu, kad santykių su „BeoBasket“ agentūra ir pačiu treneriu ši situacija nesugadino – verslas yra verslas ir darbai Eurolygos komandose nesimėto, todėl A.Trinchieri jau oficialiai tapo „Žalgirio“ vairininku.

Krepsinis.net kviečia susipažinti su A.Trinchieri, kuris „Žalgiriui“ turėtų vadovauti iki 2025 metų vasaros.

Iškart galima pasakyti, kad A.Trinchieri yra gerokai brangesnis treneris nei K.Maksvytis, kuris Kaune uždirbo apie 22 tūkstančius eurų per mėnesį. Specialistas Belgrado „Partizan“ klube 2018–2020 m. uždirbo po 70 tūkst. eurų per mėnesį, ką paviešino FIBA Arbitražo teismo byla, kurioje italas nesugebėjo prisiteisti visų norimų pinigų. Krepsinis.net šaltiniai teigė, kad Miuncheno „Bayern“ komandoje A.Trinchieri alga buvo apie 70–75 tūkst. eurų per mėnesį, tad Kaune tikėtis mažesnės sumos būtų naivu – veikiausiai tai svyruos apie 70 tūkst. eurų. Taip „Žalgiris“ sezonui įsipareigoja specialistui mokėti 700 tūkst. eurų, bet tai nebus brangiausias klubo istorijoje treneris, nes Šarūnas Jasikevičius uždirbdavo milijoną.

A.Trinchieri pirmą kartą garsiai apie save Europos krepšiniui prisistatė 2010 ir 2011 metais, kai dirbdamas Kantu klube dukart iš eilės tapo Italijos metų treneriu. Su šia kuklia komanda strategas debiutavo ir Eurolygoje, kur per du sezonus pasiekė 11 pergalių ir patyrė 15 nesėkmių, o 2011–2012 m. sezone pateko į „Top 16“ etapą. Sezonu vėliau pasirodymas buvo baigtas dar reguliariajame sezone.

Rusiški pinigai suviliojo A.Trinchieri atvykti į Kazanę, kur jis su „Unics“ ekipa pasiekė Europos taurės finalą. Ten dviejų rungtynių bendru rezultatu 140:165 nusileista Valensijos „Valencia“ klubui, bet specialistas buvo išrinktas metų treneriu. Beje, tai bus jau trečias „Žalgirio“ strategas, kuris yra laimėjęs tokį apdovanojimą – kiti du buvo Ilias Zouros ir Jure Zdovcas.

Toliau sekė ketveri metai Bambergo klube, kur buvo dirbta ir su lietuviu Ginu Rutkausku. 2015–2016 m. sezone Eurolygoje pasiektas „Top 16“ etapas, kitame sezone iškrista reguliariajame sezone, o 2017–2018 m. sezone buvo atleistas, kai komanda pralaimėjo 12 susitikimų iš pastarųjų 15. A.Trinchieri su Bambergo klubu padarė tai, ko nepavyko su „Bayern“ – net tris kartus iš eilės (2015–2017 m.) tapo Vokietijos lygos čempionu.

Persikėlimas į „Partizan“ įvyko 2018 metų lapkritį ir tuomet A.Trinchieri pakeitė atleistą Nenadą Čanaką. Belgrado klubas buvo pradėjęs atsigauti po to, kai rungtyniavo FIBA Čempionų lygoje ir Europos taurėje, bet dėl finansų trūkumų nieko ten nenuveikė. Dukart Serbijos taurę laimėjęs specialistas paliko klubą 2020 metų vasarą, likus dar vieneriems kontrakto metams. Tuomet specialisto buvo paprašyta susimažinti atlyginimą 20 proc., bet italas to daryti nenorėjo, todėl išvyko į Bavarijos sostinę. FIBA teisme jis norėjo gauti visą sezono algą, tačiau vietoje 700 tūkst. prisiteisė 110 tūkst.

Prie „Bayern“ vairo A.Trinchieri pakeitė sezoną užbaigusį Oliverį Kostičių, kuriam teko pareigų imtis, kuomet buvo atleistas Dejanas Radonjičius.

Miunchene pasirodymas buvo sėkmingesnis Eurolygoje nei Vokietijos pirmenybėse – dukart iš eilės patekta į atkrintamąsias varžybas, kur abukart ketvirtfinalio serijose „Bayern“ žaidė penkerias rungtynes ir abusyk pralaimėjo – Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai Barselonos „Barcelona“ ir Milano „EA7 Emporio Armani“ komandai. „Bayern“ buvo laikoma ryškia poros autsaidere, tačiau sugebėdavo mesti rimtą iššūkį. Užtenka prisiminti, kad avarinės sudėties komanda prieš katalonus išdarinėjo tiesiog stebuklus.

Štai vietinių pirmenybių niekaip laimėti A.Trinchieri su „Bayern“ ir nepavyko, nors ir turėjo didžiausią biudžetą – dukart pralaimėta finale Berlyno ALBA komandai, o pernai suklupta pusfinalyje 0:3 prieš čempione tapusią Ulmo „Ratiopharm“. Teisybės dėlei reikėtų pridėti, kad „Bayern“ lemiamą sezono atkarpą pasitiko be Corey Waldeno, Augustine‘o Rubito ir Vladimiro Lučičiaus, kurie buvo komandos vedliai. Guostis „Bayern“ gali nebent tuo, kad dukart laimėjo Vokietijos taurę.

Pasibaigus sutarčiai A.Trinchieri tapo laisvuoju agentu ir dalyvavo pokalbyje Bolonijoje, bet, Krepsinis.net žiniomis, „Virtus“ vadovams gero įspūdžio šis treneris nepaliko dėl asmeninių savybių. Apie tai, kad A.Trinchieri prieštaringai vertinama asmenybė, byloja ir nemažai faktų. Pavyzdžiui, po vieno iš Eurolygos mačo Milane jis vėlavo į spaudos konferenciją daugiau nei 40 minučių ir kai nuspręsta daugiau nebelaukti bei žodį suteikti Ettore Messinai. Atėjęs A.Trinchieri supyko ir pertraukė savo tautietį bei ragino greičiau baigti konferenciją, nes neva „Bayern“ skuba į lėktuvą.

Tarp šių trenerių juoda katė perbėgo kiek anksčiau, kai po pralaimėtos serijos 2:3 A.Trinchieri pareiškė, kad, jo manymu, „Bayern“ laimėjo seriją 3:1. Akivaizdu, kad tai E.Messinai labai nepatiko. Apskritai A.Trinchieri ne kartą yra įsivėlęs į įvairius apsižodžiavimus po rungtynių su kitais treneriais, tarp kurių buvo ir Georgios Bartzokas.

Krepsinis.net šaltiniai pasakojo skirtingus trenerio vertinimus – vieni teigė, kad daugiau su šituo treneriu nebenorėtų niekada dirbti, kiti kaip tik gyrė, kad komandos viduje tai geras vyrukas, su kuriuo visada galima pasikalbėti ir pajuokauti. Viešai apie A.Trinchieri pernai Krepsinis.net duotame interviu pasisakė Justas Tamulis, kurį „Bayern“ pasikvietė treniruočių stovyklai, kai reikėjo pagalbos dėl rinktinėje žaidusių krepšininkų. Specialistas savo automobiliu nuveždavo ir parveždavo lietuvį po treniruotės ir tai paliko įspūdį jam.

„Aš pats labai nustebau, koks šiltas žmogus jis buvo“, – sakė J.Tamulis.

Kandusis italas mėgsta paauklėti ir žurnalistus, kai būna blogos nuotaikos arba jam tiesiog nepatinka klausimas. Taip yra nutikę ir po „Žalgirio“ rungtynių, kai labai ilgai rūbinėje auklėjęs saviškius specialistas buvo paklaustas, ką taip ilgai kalbėjo su savo žaidėjais. Įprastai tokiais atvejais treneriai išskiria pagrindines problemas, kurios buvo matomos to vakaro rungtynėse, tačiau A.Trinchieri pasipiktino klausimu ir rūbinę lygino su Las Vegasu, kad kas nutinka rūbinėje, ten ir lieka.

„Nesivelkite su juo į žodžių karą, nes jo nelaimėsite“, – vienas italas žurnalistas dar prieš kelias savaites įspėjo Krepsinis.net.

Italas mėgsta ir itin skambias citatas, kurios vėliau tampa sparnuotomis. Štai po vienos pergalės prieš „Žalgirį“, kuri atvėrė kelią į atkrintamąsias, pasakė, kad „išgers visą olimpinį baseiną raudono vyno.“ Taip pat juokaudamas yra vaizdavęs legendinį Alleno Iversono interviu apie treniruotes: „Treniruotės? Treniruotės? Kas yra treniruotės? Nežinau, kaip jos atrodo.“ Akivaizdu, kad charizmos ir humoro jausmo šis treneris nestokoja.

A.Trinchieri yra itin išprusęs žmogus ne tik krepšinyje, bet ir gyvenime. Italas yra sakęs, kad domisi politika, seka pasaulio įvykius, skaito knygas, gilinasi į įvairius su krepšiniu nesusijusius procesus.

Dirbant A.Trinchieri, visi komandoje žino, kad bosas yra būtent jis, o ne kažkas kitas. Krepsinis.net šaltiniai teigė, kad italas sugebėjo „į vietą pastatyti“ tiek Wade‘ą Baldwiną, tiek Jaleną Reynoldsą, kurie turi gana sudėtingus charakterius, tačiau su jais priešakyje „Bayern“ pasiekė Eurolygos atkrintamąsias varžybas. Treneris mėgsta ilgas treniruotes, kur daug dėmesio skiria detalės, jų aiškinimui ir tam tikrų krepšinio elementų gludinimui iki tobulumo. Dėl savo turimos iškalbos ir charizmos geba žaidėjams vaizdingai paaiškinti dalykus ir įtikinti, kad turi būti būtent taip, kaip jis nori, nors ne visada jo idėjos iškart yra sutinkamos pozityviai.

A.Trinchieri pasižymi plačia ir įdomia taktika. Dar dirbant Kantu klube jis buvo vertinamas už tai, kad į Europos krepšinį įnešė nemažai naujovių žaidime ir derinių, kurie sėkmingai veikė, tačiau nebuvo naudojami kitur. Vėliau juos perėmė ir kiti Eurolygos treneriai.

Žvelgiant į A.Trinchieri žaidimo plano parengimą, šis treneris visada pasižymėdavo tuo, kad kiekvienam varžovui paruošia po staigmeną ir į kiekvieną mačą žvelgia tarsi į šachmatų partiją. Visada akcentuojamas kietas žaidimas abejose aikštės pusėse, maksimali koncentracija, dažnai keičiamos gynybos sistemos. Pastarųjų arsenalas irgi yra gana didelis – be jau klasika Eurolygoje tapusios susikeitimų gynybos jis dar naudoja ir Martino Schillerio mėgstamą ice gynybą, taip pat drop, kai centras laukia varžovo ant baudos linijos, o ne kyla aukštyn po užtvaros. Buvo matomos ir stunt gynybos apraiškos, kurias labai mėgo J.Zdovcas, kai „vienas prieš vieną“ gynyboje prie kamuolį turinčio varžovo greitai prišoka šalia esantis gynėjas ir taip priverčia jį nusimesti žaidimo įrankį kitam komandos draugui. Gynybinės taktikos buvo labai adaptuotos prie varžovų arba prie situacijos, kokie žaidėjai tuo metu oponentų ekipoje yra ant parketo.

„Žalgiryje“ A.Trinchieri turės susidurti su midget – angliškai šis žodis reiškia nykštuką arba neužaugą. Vienos minutės pertraukėlės metu buvo užfiksuota, kaip specialistas savo auklėtiniams aiškino, kad gynyboje reikia keistis tik su Luku Lekavičiumi, kurį apibūdinti panaudojo būtent tokį žodį. Vėliau treneris atsiprašė už šį žodį. Ironiška, bet L.Lekavičiui būtent darbas su A.Trinchieri yra geras šansas atgaivinti savo žaidimą, kadangi įžaidėjas visiškai netiko K.Maksvyčio schemoms. Galbūt A.Trinchieri labiau pasitikės šiuo lietuviu?

A.Trinchieri atvyksta į „Žalgirį“ prieš pat dvigubos savaitės kovas, kur antradienį laukia Berlyno ALBA namuose, o ketvirtadienį – Vilerbano ASVEL išvykoje. Abu oponentus kauniečiai privalo nugalėti, jeigu dar nori pagalvoti apie galimybes kautis dėl vietos įkrintamosiose. Galbūt A.Trinchieri atvykimas reikš ir komandos papildymą, kai vietoje Austino Hollinso specialistas įsigys kitą žaidėją. A.Trinchieri nesibaimina išbandyti ir Europoje nežaidusius krepšinius kaip kad pernai nutiko Cassiuso Winstono ir Zylano Cheathamo atveju, kurie abu buvo rezultatyviausi komandos žaidėjai Eurolygoje.

Žinome, kad A.Trinchierį globoja įtakingiausio Europos agento Miško Ražnatovičiaus valdoma „BeoBasket“ agentūra, o serbas visada savo treneriams padeda su tinkamais žaidėjais, kad šie įsitvirtintų klube ir pasiektų gerus rezultatus. Pažiūrėsime, ar ši sąjunga suveiks ir šįkart. Juolab, kad „Žalgiris“ ne vienerius metus glaudžiai dirba su „BeoBasket“.

A.Trinchieri Kaune turės pasiraitoti rankoves ir prireiks tikrai nemažai laiko tam, kad pradėtume matyti visas specialisto idėjas. Laiko treniruotėms daug nebus, nes per sausį „Žalgiris“ sužais net 12 susitikimų.

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų

Gairės: trinchieri
265 komentarai
Naujausi komentarai (265)
Geriausiai ivertinti (265)
PRO komentarai (24)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
Olimpinės žaidynės