Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

LKL pusfinalių prognozė: karštas Vilniaus derbis ir menkos panevėžiečių prošvaistės (57)

Gegužės 20 d., 12:00
Vilniuje laukia karštas derbis („Betsafe-LKL“ nuotr.)
Vilniuje laukia karštas derbis („Betsafe-LKL“ nuotr.)
Tautvydas Kubilius

Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) liko keturios stipriausios šalies komandos, kurios varžysis dėl nugalėtojo vardo.

Pirmajame pusfinalyje trečius metus iš eilės susitiks Kauno „Žalgirio“ ir Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ ekipos.

Antrajame įvyks tai, ko daugelis tikėjosi jau praėjusiame sezone. Gedimino Žiemelio įkurtas Vilniaus „Wolves“ klubas susikaus su to paties miesto „Ryto“ krepšininkais.

Portalas Krepsinis.net pažvelgė į pusfinalių poras iš arčiau ir pabandė nuspėti serijų eigą.

Čanakas Čanakas

REKLAMA

Besikartojanti „7bet-Lietkabelio“ ir „Žalgirio“ istorija

Du pastarieji sezonai buvo pažymėti būtent šių dviejų komandų susitikimu pusfinalyje.

Abi serijos baigėsi identišku rezultatu (3:1), tačiau esminis skirtumas buvo nugalėtojas . 2021–2022 metų sezone kauniečiai patyrė didžiausią fiasko klubo istorijoje ir liko be nacionalinio čempionato finalo.

Tą sezoną pamenančių žaidėjų yra abejuose klubuose Kauno ekipai vis dar atstovauja Lukas Lekavičius, Edgaras Ulanovas ir šiuo metu nerungtyniaujantis Karolis Lukošiūnas. Panevėžio klube likę Gediminas Orelikas, Gabrielius Maldūnas, Vytenis Lipkevičius, Džordže Gagičius ir vyriausiasis komandos treneris Nenadas Čanakas.

Įdomu tai, kad specialistas iš Serbijos po ketvirtfinalio pergalės šįmet prieš Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ pabrėžė, kad tai didžiausias jo laimėjimas su Panevėžio ekipa. Taip tarsi nustumdamas pergalę prieš „Žalgirį“ į antrą planą.

To priežastis gana aiški – per pastaruosius tris sezonus Panevėžio klubas šįmet atrodo prasčiausiai ir vien patekimas į pusfinalį jau atrodo kaip visai neblogas rezultatas.

REKLAMA

Kad panevėžiečiai gali būti patenkinti vien būdami tarp keturių stipriausių mums rodo netgi ir pergalių bei pralaimėjimų balansas reguliariajame sezone. Šįmet N.Čanako auklėtiniai laimėjo 16 sykių ir pralaimėjo 14 kartų, prieš metus pasiekė 23 pergales ir patyrė 10 nesėkmių, dar anksčiau – 23 pergalės ir 7 pralaimėjimai. Akivaizdu, kad dvejus metus prieš tai Panevėžys turėjo geresnę komandą, o suprastėjusio pergalių bei pralaimėjimų balanso negalime sieti su kitų klubų stiprėjimu.

„Žalgirio“ rezultatas reguliariajame sezone per daug niekuo nesiskiria nuo ankstesnių metų ir nors paskutiniajame rate buvo patirti du pralaimėjimai prieš Klaipėdos „Neptūną“ ir „Wolves Twinsbet“, tačiau tai nesutrukdė iškovoti pirmosios vietos. Įdomu tai, kad tokio rezultato (26:4) prieš dvejus metus pirmajai vietai neužteko ir reguliarųjį sezoną laimėjo tokį pat balansą, tačiau tarpusavio pranašumą turėjęs „Rytas“.

Šis Panevėžio komandos sezonas labai stipriai sukasi aplink D.Sirvydžio individualų pasirodymą. Būtent jo žaidimas „7bet-Lietkabelio“ gretose yra vienas labiausiai intriguojančių aspektų, tad tai kaip jis atrodys prieš „Žalgirį“ irgi kelia nemažai intrigos.

Ketvirtfinalio serijoje su Utenos klubu D.Sirvydis buvo ryškiausia figūra „7bet-Lietkabelio“ puolime – 23 metų žaidėjas visose trijose rungtynėse rinko bent po 20 taškų bei atlikdavo daugiausiai metimų komandoje.

REKLAMA

Vis tik rezultatyviausiu Europos taurės žaidėju tapęs lietuvis LKL pagal pelnomus taškus yra tik dešimtoje vietoje, o tarp žaidėjų, patekusių į pusfinalį, D.Sirvydis yra trečias. Už jį rezultatyviau žaidžia ir Rasheedas Sulaimonas, ir Marcusas Fosteris, kurie santykius aiškinsis tarpusavyje.

Prieš „Žalgirį“ D.Sirvydis atrodė geriau su kiekvienomis rungtynėmis ir trečiajame LKL mače jau pelnė 23 taškus bei surinko 29 naudingumo balus. Vis tik visus tris kartus kauniečiai pranoko varžovus iš Panevėžio LKL čempionate bei pridėjo pergalę KMT finale. 

Akivaizdu, kad rezultatyvus ir geras D.Sirvydžio žaidimas puolime toli gražu negarantuoja Panevėžio ekipai pergalių. Net ir nesustabdžiusi varžovų lyderio „Žalgirio“ ekipa gali nesunkiai laimėti seriją sausai.

Klausimas tik, kas šioje serijoje taps pagrindiniais „Žalgirio“ ginklais. Kauno ekipa LKL lengviausiai pranašumus kuriasi baudos aikštelėje ir nenuostabu, kad rezultatyviausias ir naudingiausias komandos žaidėjas nacionaliniame čempionate yra Laurynas Birutis.

Jo svarbaus vaidmens galima tikėtis ir pusfinalyje, tačiau aktualus klausimas, ar išvysime bent kažkiek solidesnį R.Šmitą. Latvio tiek minutės, tiek rezultatyvumas pastaruoju metu yra kritęs, o kad jis gali būti naudingas prieš Panevėžio klubą akivaizdu.

REKLAMA

R.Šmitas yra pakankamai mobilus, kad susitvarkytų su savosiomis užduotimis „ketvirtoje pozicijoje“ gynyboje, o stabdyti jį Panevėžio klubui arčiau krepšio bus gana sudėtinga. Realiausia , kad Panevėžio klubas daugiausiai gynyboje prieš jį naudos Gabrielių Maldūną, kuris gali atlaikyti latvio fiziškumą.

Panašu, kad gandams lemta išsipildyti ir latvio po sezono Kaune greičiausiai nebematysime. Tad lieka tik klausimas, ar R.Šmitas dar šį sezoną sugebės sužaisti geriausia savo verija.

Net ir be R.Šmito Kauno klubas turi itin daug opcijų puolime, o antrasis mačas su Mažeikių „M Basket“ parodė, kad LKL rungtynes kauniečiai gali laimėti net ir mesdami metimus pro šalį. Kieta ir agresyvi „Žalgirio“ gynyba gali visiškai surakinti ir „7bet-Lietkabelį“, kuris į pusfinalį ateina dar ir be Pauliaus Valinsko. Perimetro grandis Panevėžio klube neatrodo, kaip galinti bent kažką pastatyti prieš „Žalgirį“ ir kurtis progas panevėžiečiams bus beprotiškai sunku. Galima tikėtis, kad „7bet-Lietkabelis“ turės itin nerezutatyvią seriją puolime.

Prognozė.

Nors abi serijos prieš tai sezonuose baigėsi rezultatu 3:1, tačiau šįmet situacija kita. „Žalgiris“ yra maksimaliai ryškus šios poros favoritas, o Panevėžio ekipai vien patekimas į pusfinalį šįmet jau yra pasiekimas. Realu, kad žalgiriečiai užtikrintai laimės visus tris mačus ir žengs į finalą „sausi“.

REKLAMA

Sulaimonas Sulaimonas

LKL sezono desertas – Vilniaus derbis 

Tikėtina, kad būtent ši pusfinalio serija taps 2023–2024 metų LKL akcentu. Jos mes laukėme ir praėjusiais metais, o šįmet ją išvysime su dar daugiau spalvų ir čia kalbame ne tik apie įvykius aikštėje.

Kol kas oficialiose rungtynėse „Wolves Twinsbet“ ir „Rytas“ susitiko 6 kartus ir Giedriaus Žibėno auklėtiniai laimėjo 4 sykius. Abejuose sezonuose po 2 kartus.

Vis tik atkrintamosios jau yra kita istorija ir tokios svarbos rungtynes tarpusavyje komandos žais pirmą kartą.

Ketvirtfinaliai komandoms klostėsi skirtingai. „Rytas“ nors ir turėjo problemų antrajame mače Jonavoje, tačiau laimėjo seriją 2:0 ir gavęs geros įtampos testą atkeliavo į pusfinalį.

REKLAMA

„Wolves-Twinsbet“ ketvirtfinalyje turėjo rimtai pavargti, tačiau trečiajame serijos mače prabilęs Kristupas Žemaitis ženkliai prisidėjo prie to, kad pirmą kartą klubo istorijoje Vilkai žengtų į pusfinalį.

Gerokai aplamdyti, paprakaitavę, be Garrisono Brookso, tačiau Vilkai yra pusfinalyje. Pastarojo žaidėjo netektis žaidžiant su „Rytu“ vis tik gali būti labai svarbi.

24 metų aukštaūgis pastaruoju metu buvo neblogoje sportinėje formoje ir jo mobilumas šioje serijoje būtų pasitarnavęs. Dabar svarbiausias vaidmuo aukštaūgių tarpe teks Christianui Mekowulu, kurio užduotys daugiausiai bus gynybinės.

Vidurio puolėjo iš Nigerijos misija bus pristabdyti Martyną Echodą. Jeigu Nedo Pacevičiaus auklėtiniams pavyks išspręsti šio „Ryto“ aukštaūgio situacijas „2 prieš 2“ bei žaidimą baudos aikštelėje, tai bus pirmas, bet labai didelis žingsnis pergalės link.

Kai M.Echodas nėra maksimaliai efektyvus puolime, tuomet jį laikyti aikštėje „Rytui“ per didelė prabanga. Jonavos komanda šį aukštaūgį įtraukdavo gynyboje į didžiąją dalį „2 prieš 2“ situacijų ir tik, kai M.Echodas pradėjo keistis ginamaisiais, vilniečių problemos sumažėjo. Vis tik prieš „Wolves Twinsbet“ tai nebūtų išeitis, kadangi tiek R.Sulaimonas, tiek Artūras Žagaras išsikeitusį M.Echodą tiesiog pastatytų ant pačiūžų. Apie efektyvias pagalbas „Ryto“ pozicinėje gynyboje kalbėti nelabai ir verta. Situacija čia primena „sniego žmogų“. Yra teigiančių, kad tai yra matę, bet realių įrodymų tam nėra.

REKLAMA

Kitas taikinys „Ryto“ gynyboje yra M.Fosteris. Jis taip pat dažnai ieškomas išsikeitimuose ir po prastesnių atkarpų gynyboje bando atsigriebti puolime. Akivaizdu, kad talento prasme tai geriausias „Ryto“ žaidėjas ir jo visiškai išjungti N.Pacevičiaus auklėtiniams nepavyks. Vis tik kaip ir D.Sirvydžio atveju, geras M.Fosterio žaidimas puolime dar negarantuoja pergalių „Rytui“. Su jo taškais ir žaidimu „1 prieš 1“ Vilkai šią seriją tikrai gali išgyventi.

„Wolves Twinsbet“ šiuo metu neturi funkcionuojančio Vaido Kariniausko, kuris tiek atkrintamosiose, tiek reguliaraus sezono pabaigoje atrodė itin blankiai. Šią ekipą gelbsti tai, kad rotacijoje jau yra A.Žagaras. Nors latvis dar aprūdijęs po traumos, tačiau jis, R.Sulaimonas bei K.Žemaitis gali sudaryti pakankamai įvariapusišką gynėjų grandį, o stringantį V.Kariniauską palikti nuošalyje.

„Rytas“ šioje serijoje turės net kelis akivaizdžius pranašumus. Daug didesnė „Ryto“ žaidėjų dalis jau yra žaidusi tokias serijas ir jas laimėjusi. Galime tikėtis Margirio Normanto, Gyčio Radzevičiaus, M.Fosterio lyderystės ne tik aikštėje, bet ir rūbinėje.

Ji tokiose serijose yra vis tik labai svarbi – išlaikyti šaltas galvas po nesėkmių, sugebėti greitai prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos, tai yra patirties privalumas. Du Vilkų žaidėjai, dalyvavę LKL finaluose, yra V.Kariniauskas ir K.Žemaitis. Pastarasis žaidė tik kartą, o V.Kariniausko vaidmuo viename iš jų buvo simbolinis.

REKLAMA

Aišku, N.Pacevičius savo kortų kaladėje šiuo atžvilgiu turi „kozirinį tūzą“ – J.Taylorą, kuris matęs ne LKL, bet Eurolygos ir Ispanijos čempionatų finalus. Patirtis solidi, tačiau viena tokiuose mačuose būti roliniu žaidėjų, visai kas kita – lyderiu. Nepaisant to, būtent iš J.Tayloro, kurio „Wolves Twinsbet“ itin trūko praėjusių metų ketvirtfinalyje, šioje serijoje galima tikėtis daugiausiai stabilumo.

Kitas akivaizdus Vilniaus komandos pranašumas yra namų aikštės faktorius. Kalba eina ne tik apie tai, jog „Rytas“ užėmė aukštesnę vietą reguliariajame sezone, bet apie tai, kad G.Žibėno auklėtiniai visus serijos mačus žais namų sąlygomis. Vilniaus derbyje kova vyks tik aikštelėje – natūralu, kad tribūnose dominuos juodai baltai raudoni. Nieko kito čia tikėtis negalime, tačiau kartais žaidimas priešiškoje atmosferoje žaidėjams tampa netgi impulsu.

Prognozė. Serija, kurios eigą spėlioti prieš startą yra labai sudėtinga. Argumentų galima rasti abiejų ekipų pusėje, tačiau netikėčiausias rezultatas čia būtų „sausa“ kažkurios komandos pergalė. Realu, kad išvysime visus 5 galimus mačus, o pergalę penktosiose serijos rungtynėse vis tik norisi atiduoti „Rytui“. Sirgaliai, patirtis ir emocija penktajame serijos mače gali suvaidinti esminį vaidmenį. Bet kokiu atveju tokio sunkaus pusfinalio „Rytas“ veikiausiai neturėjo nuo 2018 metų, kai teko rimtai paprakaituoti prieš „Neptūną“. 

Nestandartinė prognozė. Iš viso per seriją bus skirtos daugiau negu 5 techninės pražangos ir bent 1 žaidėjas arba treneris bus pašalintas iš mačo. Turbūt emocijos šioje serijoje bus tokios, kurių valdyti gali būti neįmanoma. „Ryto“ ir „Wolves Twinsbet“ priešprieša yra netgi kitokia nei kad „Ryto“ ir „Žalgirio“. Joje yra daugiau tikros neapykantos, kuri tiesiog veržiasi per kraštus. Vis tik norėtųsi, kad pagrindinis dėmesys serijos metu vis tiek būtų nukreiptas į krepšinį, o ne į incidentus tribūnose ar aikštėje.

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų


57 komentarai
Naujausi komentarai (57)
Geriausiai ivertinti (57)
PRO komentarai (1)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
Olimpinės žaidynės