Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

Geriausių Lietuvos krepšininkų penkiasdešimtukas (46–50 vietos) (29)

Gegužės 28 d., 13:00
Penkiasdešimtuko apačioje yra ir jaunimo, ir veteranas (Scanpix nuotr.)
Penkiasdešimtuko apačioje yra ir jaunimo, ir veteranas (Scanpix nuotr.)
Rokas Liolaitis

Krepsinis.net penktus metus paeiliui pristato Lietuvos krepšininkų reitingą. Portalo žurnalistai bei šalies žaidėjai ir treneriai surikiavo savo nuomone pajėgiausius krepšininkus, o bendras rezultatas pateikiamas jūsų teismui.

Žaidėjai buvo vertinami pagal šį sezoną pademonstruotą meistriškumo lygį, mažiau dėmesio skiriant jų praeities pasiekimams ar ateities perspektyvoms. Taip pat daugiau svorio suteikta individualiems pasirodymams, komandinius rezultatus paliekant nuošalyje.

Penkiasdešimtuke šiemet netrūksta pokyčių – aukštas vietas užleido visą sezoną dėl traumų praleidę Arnoldas Kulboka ir Eimantas Bendžius. Pernai jie užėmė 16 ir 20 vietas, o šį kartą reitinguoti nebuvo. Iš 40-osios vietos pasitraukė karjerą baigęs Artūras Milaknis, neįtraukti ir didžiąją sezono dalį nerungtyniavę Adas Juškevičius (37) bei Karolis Lukošiūnas (41).

REKLAMA

Savo vietas penkiasdešimtuke užleido ir pernai jame buvę, tačiau šiemet nė vieno balso nesulaukę Evaldas Kairys (45) bei Mindaugas Girdžiūnas (48). Balsų sulaukė, tačiau į penkiasdešimtuką neprasimušė Deividas Gailius (39) ir Dovis Bičkauskis.

Stebinti neturėtų tai, kad tarp devynių 50-tuko naujokų aukščiausią vietą užėmė pirmąjį sezoną prieš profesionalius krepšininkus sužaidęs bei medžiagos vertinimui pateikęs Matas Buzelis. Jis vienintelis iš naujokų pateko į pirmąjį trisdešimtuką, nors netrūksta ir daugiau didelių šuolių – keli maloniai džiuginę pašoko beveik per 20 pozicijų.

Žaidėjai reitinge pateikiami su pernykšte pozicija skliaustuose, statistika esminiuose turnyruose bei trumpa sezono apžvalga.

41–50 vietos:

50. (-) Justas Furmanavičius (Jonavos „CBet“)

Statistika LKL: 32 minutės, 15,6 taško (36 proc. trit.), 4,1 atk. kam., 2,7 rez. perd., 17,7 naud. bal.

Geriausią karjeros sezoną sužaidęs puolėjas pirmą kartą per šio balsavimo penkmetį sulaukė balsų ir iškart palypėjo į penkiasdešimtąją vietą. Gargžduose įsibėgėjęs, o vėliau individualiai stiprius pasirodymus ir į Jonavą perkėlęs lietuvis tapo penktu naudingiausiu Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) žaidėju. Žinoma, statistika rinkta autsaiderių komandose, tačiau tai tapo rimta paraiška kilti į viršų.

REKLAMA

Visą karjerą atletiškumu išsiskyręs, tačiau dėl prasto pataikymo iš toli kentėjęs puolėjas pagaliau sureguliavo taikiklį. Ypatingai produktyvus ties perimetru jis buvo Jonavoje, kur metė dažnai ir taikliai (1,6/4,5 tritaškio per rungtynes, 37 procentų taiklumas). Jis išsiskiria ir geromis charakterio savybėmis, pareigingiausiai iki pat klubo bankroto kovojęs Gargžduose bei energija išsiskyręs „CBet“ gretose, kai sezono pabaigoje keli mačai buvo pralaimėti dideliais skirtumais. Apmaudu, kad tokį praveržį jis išgyveno vėlai – rugsėjį jam jau sukaks 30 metų, tačiau jis dar turi laiko išbandyti save pajėgesnėse komandose.

49. (-) Danielius Lavrinovičius (Kauno „Žalgiris“)

Statistika LKL: 12 minučių, 4,6 taško (45 proc. trit.), 2,6 atk. kam., 0,6 rez. perd., 4,6 naud. bal.

Statistika Eurolygoje: 6 minutės, 1,4 taško (29 proc. trit.), 1,6 atk. kam., 0,2 rez. perd., 1,6 naud. bal.

Pirmą kartą į penkiasdešimtuką puolėjas prasimuša net ir neturėdamas ryškaus vaidmens Kauno klube. Natūralu, kad papildomos pagarbos žaidėjui atneša „Žalgirio“ ir žaidimo Eurolygoje etiketė, tačiau ir pats aukštaūgis per gautas minutes pademonstravo daug pozityvo. Trumpose atkarpose D.Lavrinovičius nevengė demonstruoti autoritetų nepaisymo bei kibo į atlapus Walteriui Tavaresui bei kitoms Eurolygos žvaigždėms. Akivaizdu, kad jis dar nėra Eurolygos lygio žaidėjas, bet demonstruoja potencialą ir teisingą nusiteikimą.

REKLAMA

Vietinėse pirmenybėse maloniai džiugino fantastiškas jo pataikymas iš toli, kurį patvirtino ir solidus pasirodymas Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) snaiperių konkurse. D.Lavrinovičius 22 taškų pasirodymu iškopė į pusfinalį, kuriame liko tik per du metimus nuo finalo ir vieninteliu atsiliko nuo Martyno Gecevičiaus. Kietas žaidimas po krepšiais ir geras pataikymas iš toli yra reta ir labai maloni kombinacija. Trenerių pasikeitimas „Žalgiryje“ negarantuoja 25-erių 206 cm ūgio lietuviui vietos kito sezono sudėtyje, tačiau rinkoje dėmesio jam netrūktų.

REKLAMA

48. (58) Žygimantas Janavičius (Klaipėdos „Neptūnas“)

Statistika LKL: 24 minutės, 8 taškai (31 proc. trit.), 2,3 atk. kam., 6,3 rez. perd., 10,7 naud. bal.

Po dvejų metų pertraukos į penkiasdešimtuką sugrįžtantis įžaidėjas kasmet sulaukia balsų, o jo vieta atrodo itin priklausoma nuo sezono finišo. Pastaraisiais jo diriguojamas „Neptūno“ žaidimas nuvildavo, o šiemet klaipėdiečiai jau buvo labai konkurencingi bei ketvirtfinalyje rimtai grasino eliminuoti Vilniaus „Wolves Twinsbet“. Būtent Ž.Janavičiaus netektis čia ir pakišo koją – lemiamame mače be įžaidėjo likęs Klaipėdos klubas taip ir neužvedė savo puolimo.

35-erių įžaidėjas šį sezoną savo žaidimo kategoriškai nepakeitė, vėl dažniau ieškodamas komandų draugų nei pats atakuodamas krepšį. Geriausią savo versiją jis demonstravo prieš pajėgiausius varžovus, prieš „Žalgirį“ per tris mačus išdalindamas net 33 rezultatyvius perdavimus. Du iš šių susitikimų baigėsi pergalėmis. Tuo pačiu, atakų organizatorius pirmą kartą nuo 2019-ųjų tritaškius metė geresniu nei 30 procentų taiklumu. Sunku tikėtis, kad veterano karjeros kreivė dar kiltų, tačiau „Neptūne“ naudingu jis būti gali dar ilgai.

REKLAMA

47. (-) Motiejus Krivas (Arizonos universiteto „Wildcats“)

Statistika NCAA: 12 minučių, 5,4 taško, 4,2 atk. kam., 0,3 rez. perd.

19-metis aukštaūgis penkiasdešimtuke debiutuoja net ir po ne itin stulbinančio debiuto NCAA. M.Krivas turėjo gerų atkarpų prestižiniame universitete, kuriame nuo suolo nekilo Paulius Murauskas. Jau kitą sezoną lietuvio turėtų laukti gerokai didesnis vaidmuo, nes „Wildcats“ palieka ilgametis komandos lyderis Oumaras Ballo ir būtent M.Krivas yra pirmasis eilėje, sugerti dalį iš ketverius metus Arizonoje praleidusio maliečio minučių.

Taip, žaidėjų potencialui reitinge žadėjome skirti mažiau dėmesio, tačiau negalima praleisti pro akis 15-ojo šaukimo NBA naujokų biržoje, kurį kitąmet lietuviui žadėjo ESPN. Gana mobilus 2018 cm ūgio bokštas turi perspektyvos aukščiausiu lygiu ginti lanką ir užbaigti atakas virš krepšio, o 78 procentų baudų metimo taiklumas rodo galimybes vystyti ir metimą iš tolimesnių distancijų. Driokstelėjimų jis turėjo ir šį sezoną, sumesdamas 20 taškų Belmonto ekipai, 18 – Kalifornijos komandai, 15 – Kolorado klubui. Savo minutes jis išsaugojo ir „Kovo beprotybėje“ tad turi viską, ko reikia kito sezono proveržiui.

REKLAMA

46. (39) Paulius Sorokas (Paryžiaus „Metropolitans 92“)

Statistika Prancūzijoje: 23 minutės, 6,5 taško (24 proc. trit.), 3,8 atk. kam., 1,8 rez. perd., 7,8 naud. bal.

31-erių lietuvis šį sezoną išliko specifinių užduočių atlikėju pajėgiose lygose, nors persikėlimas iš Italijos į Prancūziją ir nebuvo pats sklandžiausias. P.Sorokas trečią sezoną paeiliui užbaigė penkiasdešimtuko apačioje, o šiemet prarado kelias pozicijas dėl suprastėjusios asmeninės statistikos. Tikėtina, kad prie jo vertinimo prisidėjo ir tai, kad puolėjas žaidė absoliučių Prancūzijos autsaiderių gretose, kurie finišavę dar ir paskelbė apie bankrotą.

P.Sorokas išliko „undersize“ aukštaūgiu, kuris kietai grumiasi po krepšiu bei bando išplėsti aikštelę puolime, nors šį sezoną pataikymas ir gerokai smuktelėjo. Tenka pripažinti, kad fiziškumu ir atletiškumu Prancūzijos pirmenybės gerokai lenkia aukščiausią Italijos lygą, tad lietuvio privalumai čia nebuvo tokie ryškūs. Akivaizdu, kad ir klubas, kuris bankrutuoja vos po metų nuo Victoro Wembanyamos išleistuvių, nėra pats kompetentingiausias išnaudojant savo resursus. Apskritai, P.Sorokas per metus ženkliai nepasikeitė, daugiau įtakos turėjus aplinkos pakeitimui ir jis toliau galės tęsti karjerą pajėgiose Europos lygose.

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų


29 komentarai
Naujausi komentarai (29)
Geriausiai ivertinti (29)
PRO komentarai (5)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti