Pasibaigęs. 05-05 17:20
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
97
Žalgiris
93
Pasibaigęs. 05-05 19:30
Betsafe-LKL
Šiauliai
104
Neptūnas
98
Pasibaigęs. 05-06 18:50
Betsafe-LKL
7bet-Lietkabelis
92
Nevėžis-Optibet
93
Pasibaigęs. 05-07 21:15
Eurolyga
Panathinaikos
81
Maccabi
72
Pasibaigęs. 05-08 18:50
Betsafe-LKL
Žalgiris
92
Uniclub Casino-Juventus
62
Pasibaigęs. 05-08 20:00
Eurolyga
Monaco
79
Fenerbahče
80
Pasibaigęs. 05-08 22:00
Eurolyga
Barcelona
59
Olympiacos
63
Pasibaigęs. 05-09 18:00
Betsafe-LKL
Pieno žvaigždės
89
Rytas
124
Pasibaigęs. 05-09 18:50
Betsafe-LKL
Šiauliai
79
7bet-Lietkabelis
87
Pasibaigęs. 05-09 19:00
Betsafe-LKL
M Basket
81
Nevėžis-Optibet
93
05-24, 19:00
Eurolyga
Panathinaikos
0
Fenerbahče
0
05-24, 22:00
Eurolyga
Real
0
Olympiacos
0

Eurolygos lemiamų minučių specialistai: kurie lietuviai svarbiausiais momentais žaidžia patikimiausiai? (11)

Balandžio 9 d., 18:28
P.Jankūnas yra pelnęs daugiausiai taškų lemiamomis akimirkomis (Fotodiena.lt)
P.Jankūnas yra pelnęs daugiausiai taškų lemiamomis akimirkomis (Fotodiena.lt)
Šaltinis: Krepsinis.net

Portalo Krepsinis.net rubrikoje šį kartą krepšinio analitikas Erildas Budraitis analizuoja lietuvių pasirodymus Eurolygoje lemiamomis minutėmis ir aiškinasi, kurie dažniausiai ėmėsi iniciatyvos sudėtingais momentais, kurie geriausiai tvarkėsi su įtampa ir yra patikimiausi svarbiausių minučių specialistai.

Visų pirma, reikia išsiaiškinti, kas krepšinyje yra traktuojamos kaip „lemiamos minutės“ arba angliškai, „clutch time“. Lemiamų minučių statistika Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) yra laikomi visi darbai, nuveikti nuo 35 rungtynių minutės, įskaitant ir būsimus pratęsimus. Būtina sąlyga – komandas turi skirti nedaugiau nei penki taškai. Jei komandos skiria, pavyzdžiui, šeši taškai, statistika nėra įtraukiama į lemiamų minučių statistiką. Pritaikius tokį pat modelį Eurolygai ir išanalizavus pastaruosius penkerius sezonus paaiškėjo, kad daugiausiai šviežios tokių rungtynių patirties tarp lietuvių turi brangiausias Lietuvoje rungtyniaujantis žaidėjas, Kauno „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas.

REKLAMA

30-etis puolėjas nuo 2010–2011 metų sezono lemiamomis minutėmis krepšį atakavo 50 kartų, pataikė 21 metimą ir surinko 67 taškus. P.Jankūnas aplenkė antrą ir trečią vietą pasidalinusius Martyną Pocių ir Mantą Kalnietį, kurie surinko po 54 taškus. Tiesa, M.Kalnietis tik trijuose sezono mačuose žaidė lemiamose Eurolygos minutėse, M.Pocius – keturiuose.

Daugiausiai taškų lemiamu metu pelnę lietuviai Daugiausiai taškų lemiamu metu pelnę lietuviai

Įtemptomis minutėmis P.Jankūnas yra patikimas žaidėjas, kaip ir priklauso tokią patirtį turinčiam aukštaūgiui, turintis vieną silpnybę. P.Jankūno demonstruotas bendras visų metimų iš žaidimo pataikymo procentas, lyginant su viso sezono pataikymo rodikliais Eurolygoje per pastaruosius penkis metus, smuko nuo 47 procentų iki 42. P.Jankūnas nejaučia įtampos prie baudų metimų linijos ir svarbiausiais momentais atakuoja geriau nei įprasta. Per Eurolygos karjerą P.Jankūnas baudas meta 74 proc. taiklumu, o lemiamais momentais nuo 2010 m. realizavo 77 proc. baudų metimų (23 iš 30).

REKLAMA

P.Jankūnas taip pat svarbiais momentais šiek tiek geriau meta dvitaškius nei įprastai (58 proc. prieš 54), tačiau yra vienas nepatikimiausių žaidėjų atakuojant iš toli tarp visų Eurolygoje nuo 2010 metų rungtyniavusių lietuvių. Per penkerius metus „Žalgirio“ kapitonas lemiamomis minutėmis pataikė vos du tolimus metimus iš 17 bandymų – t.y. vos 12 procentų bandymų pasiekė tikslą. Palyginimui, P.Jankūnas savo sąskaitoje turi vos vienu pataikytu tritaškiu daugiau nei komandos draugas Robertas Javtokas, kuris realizavo vieną bandymą iš dviejų.

Šį sezoną bendrai P.Jankūnas lemiamais momentais atliko 12 metimų į krepšį, iš kurių pataikė šešis, surinkdamas 19 taškų. Nors vizualiai atrodydavo, kad esant nedideliam skirtumui kamuolys „Žalgirio“ komandoje dažniausiai atsidurdavo patikimesnio žaidėjo, Jameso Andersono rankose, gynėjas tokio pat tipo metimų šiemet atliko 15, pataikė tik penkis bei kaip ir P.Jankūnas, taip pat surinko 19 taškų. Be to, P.Jankūnas yra daugiausiai kamuolių (38) svarbiausiais momentais atkovojęs lietuvis, ženkliai aplenkęs antroje vietoje likusį R.Javtoką su 27.

Linas Kleiza į Eurolygą sugrįžo tik praėjusį sezoną, tačiau puolėjui pakako dviejų sezonų tam, kad patektų į daugiausiai lemiamomis minutėmis taškų pelniusių lietuvių penketuką. Bendrai, L.Kleizos žaidimas nepateisino lūkesčių, tačiau svarbiausiais momentais dabartinis Milano „Emporio Armani“ ir buvęs Stambulo „Fenerbahce Ulker“ puolėjas demonstravo fenomenalų taiklumą.

REKLAMA

Linas Kleiza Linas Kleiza

2013–2014 metų sezone L.Kleiza demonstravo išskirtinai šaltus nervus, paskutinėmis rungtynių minutėmis, esant nedideliam skirtumui, pataikęs net 10 metimų iš žaidimo iš 12 bandymų ir realizavęs 10 baudos metimų iš 11. L.Kleiza pataikė septynis dvitaškius iš aštuonių, tris tritaškius iš keturių ir iš viso surinko 33 taškus (!). Tai – didžiausias lietuvių pasiekimas per vieną sezoną bei tai taip pat buvo septintas geriausias rezultatas tarp visų Eurolygos žaidėjų 2013–2014 metų sezone. Nors L.Kleizos fizinis pajėgumas nebėra tokio aukšto lygio kaip anksčiau, būsimas Lietuvos rinktinės kandidatas įrodė, kad vis dar yra vienas geriausių lemiamų minučių specialistų tarp visų Eurolygoje rungtyniaujančių lietuvių.

Reitinge kur kas aukščiau galėjo būti šį sezoną iš Atėnų „Panathinaikos“ į Madrido „Real“ persikėlęs Jonas Mačiulis, kurio vaidmuo svarbiausiais momentais stipriai pasikeitė. J.Mačiulis įtemptose rungtynių pabaigose praėjusį sezoną atliko net 20 metimų ir surinko 30 taškų, kai šiemet tokiais momentais krepšį atakavo vos kartą (pramestas tritaškis) ir vienintelius du taškus surinko nuo baudų metimo linijos (dvi iš keturių). Palyginimui, NBA rungtyniaujantys Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas per visą šį sezoną tokių metimų atliko atitinkamai 14 ir 18.

REKLAMA

Nesėkmingiausiai iš lietuvių lemiamais momentais sekėsi žaisti Vilniaus „Lietuvos ryto“ snaiperiui Martynui Gecevičiui, kuris svarbiausiomis minutėmis Eurolygoje į aikštelę buvo išbėgęs per tris iš penkerių pastarųjų Eurolygos sezonų (vieną sezoną įtemptu laiku į aikštelę nebuvo išleistas). M.Gecevičius per tris sezonus prametė visus devynis dvitaškius ir pataikė penkis tolimus metimus iš 14. 23 procentų pataikymas iš žaidimo – žemiausias tarp visų lietuvių. Tiesa, M.Gecevičiui kur kas geriau sekėsi realizuoti baudų metimus, tačiau pasiektas 78 procentų taiklumas yra vis vien septyniais procentais mažesnis nei yra gynėjo karjeros vidurkis.

Bendrai, visi į daugiausiai taškų įtemptu metu pataikiusių žaidėjų dešimtuką patekę lietuviai nedrebino rankų prie baudų metimo linijos. Mantas Kalnietis demonstravo prasčiausią rezultatą iš visų, pataikęs 69 procentus baudų, tačiau svarbu paminėti, kad M.Kalnietis nėra patikimas baudų metikas ir tai yra vis vien trimis procentais daugiau nei įžaidėjo karjeros vidurkis.

Pavyzdžiui, R.Javtokas svarbiais momentais per pastaruosius penkerius metus realizavo šešis baudos metimus iš aštuonių ir pasiekė 75 proc. taiklumą – net 26 proc. geresnį nei R.Javtokas pasiekė per visą karjerą Eurolygoje. Kaip ir buvo galima tikėtis, pačiu patikimiausiu lietuviu prie baudų metimo linijos buvo Šarūnas Jasikevičius, esant įtampai realizavęs net 91 procentą metimų (10 iš 11).

Eurolygos kontekste, lietuviai stipriai atsilieka nuo didžiausių lygos žvaigždžių ir labiausiai komandų vadovų geidžiamo paskutinių minučių specialisto. Apie tai – kitą savaitę.

Krepšinio analitiką Erildą Budraitį galite sekti „Facebook“.

„Ilgoji pertrauka“: Lietuvos agentų darbas, vertę pakėlę LKL lietuviai, LKF galimybės „įpirkti“ aukšto lygio žaidėją, krepšininkų ilgaamžiškumas, nutekanti informacija iš klubų ir 3x3 rinktinių galimybės


11 komentarai
Naujausi komentarai (11)
Geriausiai ivertinti (11)
PRO komentarai (10)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
TVARKARAŠTIS