Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

Eurolygos finišas: šansas Š.Jasikevičiui ir istorinę „Olympiacos“ sėkmę bandysiantis atkartoti „Real“ (12)

Gegužės 24 d., 08:00
Š.Jasikevičius sieks titulo jau su kita komanda (Euroleague.net)
Š.Jasikevičius sieks titulo jau su kita komanda (Euroleague.net)
Tautvydas Kubilius

Eurolygoje penktadienį startuoja finalinio ketverto kovos – šįmet dėl trofėjaus Berlyne susikaus Madrido „Real“, Pirėjo „Olympiacos“, Stambulo „Fenerbahče“ ir Atėnų „Panathinaikos“ komandos.

Nors dar nė sykio moderniosios Eurolygos istorijoje nebuvo taip, kad reguliaraus sezono nugalėtojas iškovotų ir čempionų titulą, tačiau būtent titulą ginsiantis Madrido klubas prieš finalo ketvertą turi ryškiausią favorito etiketę.

Prieš finalo ketverto pradžią portalas Krepsinis.net pažvelgė iš arčiau į finalo ketverto dalyvius ir išskyrė procentą, kurį duoda šiai ekipai iškovoti trofėjų.

Campazzo Campazzo

REKLAMA

Būsimų varžovų sėkmę bandysiantys pakartoti Madrido vyrukai

Praėjusiais metais Kaune niekas Madrido komandos favorite finalo ketverte nelaikė, tačiau tai nesutrukdė veteranų vedamam ispanų klubui parsivežti titulą namo.

Galima prisiminti, kad ir tuomet Madrido klubas vertėsi be Gabrielio Decko, kuris buvo nusitraukęs kelio raiščio, o puolėjų grandyje nematėme ir suspenduoto Guerschono Yabusele.

Maža to, „Real“ perimetras šį sezoną turi pagrindinį kūrėją – Facundo Campazzo, sugrįžęs į Madridą iškart tapo šios komandos puolimo ašimi.

Matant šiuos faktus, G.Decko netektis prieš šių metų finalinį ketvertą neatrodo tiek kertinė, kad galėtų išmušti „Real“ iš favoritės padėčių.

Pastarąjį kartą nugalėtojų titulą yra pavykę apginti būtent „Real“ ekipos varžovams pusfinalyje. 2012 ir 2013 metais Eurolygos čempionų trofėjus keliavo į Pirėjų. Tokį rezultatą 2004 bei 2005 metais fiksavo ir Tel Avivo „Maccabi“ ekipa.

Lyderiai

Naudingiausias komandos žaidėjas yra F.Campazzo, kuris vidutiniškai renka 16,9 naudingumo balo. Nors gynėjas nepasižymi geru pataikymu iš toli (32 proc.), tačiau atperka savo geru prasiveržimu bei tiesiog nuostabiu komandos valdymu. Šalia tokio gynėjo itin kokybiškai jaučiasi ir aukštaūgiai – F.Campazzo atlieka 6,5 rezultatyvaus perdavimo ir didelė jų dalis yra būtent iš „pikenrolo“ situacijų. Didelis argentiniečio pliusas yra ir darbas prie savojo krepšio. Nors jo ūgis siekia vos 181 cm, tačiau tvirtas kūnas, stiprios kojos leidžia gerai spausti varžovus su kamuoliu. Šiuo metu tai yra vienas geriausių savo pozicijos žaidėjų Eurolygoje ir labai rimtas pretendentas į naudingiausio finalo ketverto žaidėjo apdovanojimą.

REKLAMA

Kitas žmogus, kurį norisi išskirti Madrido klube yra G.Yabusele. Nors efektyviau už jį žaidžią W.Tavaresas, o rezultatyviau ir Džananas Musa, ir Mario Hezonja, tačiau būtent nuo šio prancūzo gali stipriai priklausyti Madrido komandos sėkmė. Madrido ekipa į Berlyną atvyksta be G.Decko, tad puolėjų grandyje G.Yabusele vaidmuo bus labai svarbus. Aukštaūgis gali žaisti ir baudos aikštelėje, ir išplėsti puolimą. Dvitaškius prancūzas meta 64 proc., o iš toli – 46 proc. Jau pusfinalio mače jo ir Aleco Peterso mikrodvikova bus labai svarbi. Čia prireiks ne tik gero G.Yabusele žaidimo puolime, bet ir maksimalios koncentracijos gynyboje, bandant stabdyti varžovo judėjimą be kamuolio.

Tarpusavio mačai

Madrido komanda užfiksavo itin solidų pasirodymą tiek ketvirtfinalyje, kurį laimėjo „sausai“, tiek reguliariajame sezone (27 pergalės ir 7 pralaimėjimai). Prieš Pirėjo komandą „Real“ laimėjo abu sykius, tačiau abu mačai buvo gana atkaklūs. Prieš kito pusfinalio dalyvius sekėsi jau ne taip gerai – su „Panathinaikos“ buvo pasidalinta po pergalę, o prieš „Fenerbahče“ ispanų klubas pralaimėjo abu sykius. Taigi bendras „Real“ rezultatas prieš kitas pusfinalio komandas yra 3:3.

REKLAMA

Prognozė – 50 proc galimybė laimėti titulą. Neabejotinai ryškiausi finalo ketverto favoritai yra Madrido krepšininkai. Kitaip tariant, „Real“ galimybės laimėti titulą yra tokios pat, kaip ir jo nelaimėti. Tiesa, praėjusiais metais panašius šansus prieš finalo ketvertą turėjo ir „Olympiacos“, kuriems fortūna atsuko nugarą.

Milutinovas Milutinovas

Su mažiau spaudimo atvykstantis „Olympiacos“

Tarpsezoniu Pirėjo klubas prarado du žaidėjus, kurie buvo pergalių pamatu. Aleksandras Vezenkovas išvyko į Sakramento „Kings“, o Kostas Sloukas pasuko į „Panathinaikos“.

Nors atvykę naujokai netekčių deramai ir nepakeitė, tačiau gautais šansais pasinaudojo daugiau šešėlyje buvę žaidėjai. Proveržio sezonus žaidžiantys Alecas Petersas bei Isaah Canaanas padėjo Pirėjo komandai reguliarųjį sezoną baigti penktoje vietoje ir net be namų aikštės pranašumo ketvirtfinalyje eliminuoti Barselonos „Barcelona“ ekipą.

REKLAMA

Pergalių raktu galima laikyti Georgios Bartzoko figūrą. Graikui yra pavykę sulipdyti komandą pagal savo žaidimo modelį, kuris „Olympiacos“ į finalo ketvertą atvedė trečius metus iš eilės. Tuo pasigirti gali tik OLY ir „Real“ ekipos.

Nors graikų klubo sirgaliai yra maksimalistai natūralu, kad visos keturios komandos Berlyne turi vieną tikslą, tačiau spaudimo „Olympiacos“ turi gerokai mažiau. Praėjusių metų finale Pirėjo komandai favoritų etiketė galbūt ir pakišo koją, o galiausiai lemtingą vaidmenį suvaidino patirtis.

Lyderiai

Daugumoje ekipų, kuomet kalba pasisuka apie lyderius, pirštu bedama į ryškiausias puolimo figūras. OLY yra neabejotinai labiausiai į gynybą orientuota ekipa tarp visų finalo ketverto dalyvių. Tad ir vienas iš lyderių čia yra gynybinio tipo. Su visa pagarba Jerianui Grantui, tačiau Thomasas Walkupas yra geriausiai besiginantis perimetro krepšininkas Eurolygoje. Amerikietis tempą nustatinėja abejose aikštės pusėse ir 4,8 rezultatyvaus perdavimo 1,9 klaidos vidurkius turintis gynėjas laiko komandos žaidimo gynėjas. Finalinis ketvertas dažnai yra apie sėkmę ir negaliojančius procentų žaidimus. Ir čia OLY turi pranašumą – jeigu Nicko Calatheso tolimi metimai gali nulemti ketvirtfinalio seriją, tai Th.Walkupo puolimas gali būti lemtingas finaliniame ketverte. Natūralu, kad varžovai taiko riziką ties šiuo gynėju ir reguliaraus sezono mače su „Real“ jis iš toli metė net 10 kartų, o pataikė 3. Gera Th.Walkupo diena gali tapti pusfinalio mačą keičiančiu aspektu.

REKLAMA

Kitas lyderis, apie kurį kalbėsime yra Nikola Milutinovas. Taip, itin svarbūs yra ir A.Petersas bei Moustapha Fallas, tačiau serbas turi didžiausią netikėtumo faktorių. Tokiu jus tapo penktajame serijos mače su „Barcelona“. Dvigubą dublį užfiksavęs aukštaūgis padėjo komandai laimėti lemtingą mačą. Nors „Real“ priekinė linija ir nėra paranki serbui, tačiau laimėta tiesioginė mikrodvikova su W.Tavaresu būtų didelis impulsas OLY. Antrieji šansai, žaidimas baudos aikštelėje bei „pikenrolai“ gali būti vienu iš esminių graikų komandos ginklų puolime.

Tarpusavio mačai. OLY pralaimėjo abu reguliaraus sezono mačus prieš „Real“, tačiau du sykius Eurolygoje nugalėjo PAO, o su „Fenerbahče“ pasidalino po pergalę. G.Bartzoko auklėtiniai į finalo ketvertą taip pat atvyko su 3:3 balansu prieš kitus ketverto dalyvius.

Prognozė – 10 proc laimėti titulą. Pirėjo ekipos galimybės laimėti titulą atrodo sunkiausiai. Jų varžovas pusfinalyje yra viso finalo ketverto favoritas, tad vien pergalė čia jau atrodo sunkiai. Įveikus šį barjerą, dar laimėti ir finalą – jau atrodo beprotiškai sunki užduotis.

Jasikevičius Jasikevičius

REKLAMA

Dar vienas Š.Jasikevičiaus šansas

Strategui iš Lietuvos per pusmetį pavyko grąžinti Stambulo klubą tarp 4 stipriausių Eurolygos komandų. Pastarąjį kartą ketverte „Fenerbahče“ žaidė 2018–2019 metų sezone ir tuomet liko ketvirta.

Titulą šis turkų klubas buvo iškovojęs 2017 metais ir finale tuomet įveikė „Olympiacos“ krepšininkus, o prieš tai pusfinalyje eliminavo ir „Real“ komandą.

Vienas žaidėjas iš tos čempioniškos „Fenerbahče“ ekipos aikštėje bus, tačiau jis vilkės jau kitos komandos marškinėliais. Kostas Sloukas tuomet atstovavęs Stambulo ekipai dabar jau bus varžovų – „Panathinaikos“ gretose.

Š.Jasikevičiui tai jau ketvirtas finalinis ketvertas iš eilės – daugiau nei vienas kitas strategas tuo pasigirti negali. Erginas Atamanas praleido praėjusių metų finalinį ketvertą, G.Bartzokas dalyvaus trečius metus iš eilės, o Ch.Mateo vyriausiojo trenerio poste dar yra tik antrą sezoną.

Vis tik „Fenerbahče“ į finalinį ketvertą atvyksta kaip žemiausią vietą reguliariajame sezone užėmusi ekipa. Tik šeštoje vietoje finišavęs turkų klubas vis tik sugebėjo eliminuoti Monako „AS Monaco“ klubą ketvirtfinalyje.

REKLAMA

Lyderiai

Vargu, ar dar prieš porą sezonų kas nors galėjo tikėtis, kad Nigelas Hayesas-Davisas bus priskiriamas prie Eurolygos finalo ketverto komandos lyderių. Barselonoje tai buvo visiškai rolinis žaidėjas, tačiau per šiuos dvejus metus jis tapo tikra „Fenerbahče“ ašimi. Į Stambulą atvykęs Š.Jasikevičius to nepakeitė – galima sakyti, kad netgi dar labiau išryškino. Nors puolėjo pagrindine stiprybe ir toliau išlieka universalumas, tačiau dabar jį matome gerokai daugiau žaidžiant su kamuoliu. Puolime tai yra viena iš pagrindinių opcijų „Fenerbahče“ žaidime, o turint omenyje, kad PAO šioje pozicijoje pasirinkimas yra skurdus – tai gali tapti labai svarbiu faktoriumi rungtynėse.

Kitas žaidėjas, apie kurį tikrai verta pakalbėti „Fenerbahče“ gretose yra Scottie Wilbekinas. Šį sezoną amerikietis vėl įrodinėja, kad yra tarp visiško Eurolygos elito. Esminis bruožas, leidžiantis jam ten būti yra gebėjimas nulemti rungtynes. Tokie žaidėjai kaip S.Wilbekinas nėra per daug priklausomi nuo komandos draugų ir gali situacijas spręsti „1 prieš 1“. Nors Š.Jasikevičius garsėja tuo, kad puolime dažnai mėgsta ieškoti pranašumo situacijų, tačiau tai visiškai neriboja S.Wilbekino. Jis yra talentingiausias žaidėjas „Fenerbahče“ perimetre ir lemiamu metu kamuolys realu, kad atsidurs būtent jo rankose.

REKLAMA

Tarpusavio mačai

Su būsimais pusfinalio varžovais Stambulo klubas pasidalino po pergalę namuose. E.Atamanas netgi priminė, kad tą pergalę PAO OAKA arenoje pasiekė be K.Slouko. Prieš „Real“ Stambulo krepšininkai laimėjo abu sykius, o su OLY taip pat dalijosi su pergale. Tai reiškia, kad būtent Š.Jasikevičiaus auklėtiniai turi geriausią tarpusavio balansą su likusiomis finalo ketverto dalyvėmis – 4:2.

Prognozė – 25 proc. laimėti titulą. Nors daugelyje vertinimų Stambulo klubas nėra laikomas rungtynių su PAO favoritu, tačiau trenerio faktorius pusfinalyje vis tik gali būti itin svarbus. Dar svarbesnis jis galėtų tapti finale, jeigu ten lauktų puikiai Š.Jasikevičiaus pažįstamas „Real klubas.

Grigonis Grigonis

Septintos PAO žvaigždutės siekiantys E.Atamanas

Specialistas iš Turkijos spaudos konferencijos metu pabrėžė, kad tikslas yra aiškus – „Panathinaikos“ logotipe pridėti dar vieną auksinę žvaigždutę.

REKLAMA

Natūralu, kad antrąją vietą reguliariajame sezone užėmusi Atėnų komanda finalo ketverto metu ambicijų nestokoja. Pastarąjį kartą tarp 4 stipriausių Eurolygos komandų PAO buvo 2012 metais ir liko ketvirtą, o šeštąją žvaigždutę graikų klubas užsidėjo dar vienu sezonu anksčiau.

M.Grigonis viso sezono metu buvo svarbi PAO žaidimo dalis, tačiau ketvirtfinalio serijoje jo minutės susitraukė. Lietuvis, kurį Atėnų komanda naudoja trečioje pozicijoje, nebuvo pajėgus gintis prieš Bonzie Colsoną, tad galiausiai jo vietą užėmė Ioannis Papapetrou.

Koks bus M.Grigonio vaidmuo finaliniame ketverte kol kas nuspėti sunku, tačiau tai greičiausiai bus vienintelis rungtyniaujantis lietuvis. I.Brazdeikio šansai pasirodyti ant parketo bent vieneriose rungtynėse atrodo kaip labai minimalūs.

Lyderiai

Nors perimetre yra ryškios Kosto Slouko ir Kendricko Nunno figūros, tačiau daugiau norisi kalbėti apie pastarąjį amerikietį. Ką gali duoti K.Sloukas per daugelį metų Eurolygoje visi jau puikiai žinome, o štai K.Nunnas yra naujas vėjas. Natūralu, kad jam prireikė laiko įsibėgėti, tačiau ketvirtfinalio serijoje šis gynėjas jau buvo pagrindinis kamuolio turėtojas „Panathinaikos“ komandoje. Natūrali lyderystė K.Nunno žaidime leido PAO prasibrauti pro ketvirtfinalio barjerus. Stambulo „Anadolu Efes“ E.Atamanas turėjo Shane’ą Larkiną, kuriam galėjo patikėti svarbiausius metimus, čia tokiu yra K.Nunnas.

REKLAMA

Stabilumo pavyzdžiu šį sezoną galima laikyti Mathiasą Lessortą. Prancūzas yra vienas fiziškai stipriausių aukštaūgių lygoje ir stabdyti jį baudos aikštelėje užduotis nėra iš lengvųjų. Nors PAO žaidimą kuria daugiausiai per gynėjus, tačiau momentų, kada M.Lessortui kamuolys tiesiog įmetamas arčiau krepšio taip pat netrūksta. Kaip Stambulo komandos priekinė linija stabdys šį centrą, gali taip pat turėti daug įtakos rungtynių baigčiai. „Maccabi“ paskutiniajame serijos mače pasirinko itin paprastą taktiką – siųsti varžovą prie baudų metimo linijos ir negali sakyti, kad šis sumanymas nepasiteisino. Centras įmetė vos 3 baudas iš 14.

Tarpusavio mačai

E.Atamano auklėtiniai po kartą įveikė Madrido „Real“ ir Stambulo „Fenerbahče“ klubus, tačiau abu sykius Eurolygoje pralaimėjo Pirėjo komandai. Tad nors ir užėmė antrąją vietą reguliariajame sezone, tačiau „Panathinaikos“ iš visų keturių finalo ketverto ekipų turi prasčiausią tarpusavio rungtynių balansą – 2:4.

Prognozė – 15 proc. laimėti titulą. Nors E.Atamanas šioje Eurolygos eroje yra pergalių magnetas, tačiau kita tendencija PAO nėra tokia maloni. Titulus įprastai laimi komandos, kurios jau būna išlaikiusios branduolį, kartu mačiusios ir šilto, ir šalto. Jeigu tarpsezoniu iš naujo suformuota Atėnų komanda iškart iškovotų čempionų titulą tai būtų bene įspūdingiausia transformacija lygos istorijoje. 2018–2019 metų sezone „Anadolu Efes“ nuo paskutinės lygos komandos sugebėjo nueiti iki finalo, bet vis tik liko be titulo.

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų


12 komentarai
Naujausi komentarai (12)
Geriausiai ivertinti (12)
PRO komentarai
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti