Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

„Žalgirio“ ir kitų Eurolygos klubų sunkios paieškos rinkoje: kodėl nesurandami papildymai? (108)

Lapkričio 23 d., 15:00
Ar K.Allmanas sulauks šanso debiutuoti Eurolygoje? (FIBA nuotr.)
Ar K.Allmanas sulauks šanso debiutuoti Eurolygoje? (FIBA nuotr.)
Edgaras Pulkovskis

Eurolygos sezonas jau įsibėgėjo – komandos šią savaitę sužais 10-ojo turo rungtynes. Įvyko ir trenerių pokyčiai, ir sudėčių korekcijos, kurių galėtų būti ir daugiau, jeigu ne vienas „bet“ – nerandami tinkami žaidėjai.

Situacija rinkoje yra sudėtinga, kadangi Eurolygos klubai nori įsigyti žaidėjus, kurie iškart duotų naudos pajėgiausiame Europos turnyre, o surasti tokius atletus – užduotis nelengva.

Pirmiausia, Eurolygos komandoms tinkami krepšininkai turi atitikti tam tikrus standartus: ieškomi žaidėjai gynėjų grandyje turi būti pakankamai aukšti ir fiziškai stiprūs, kad galėtų žaisti susikeitimų gynyboje, ką taiko dauguma ekipų. Sunkieji kraštai reikalingi ne tik metantys iš toli, bet ir galintis pasiūlyti bent jau vidutinišką gynybą, o aukštaūgiai – atletiški ir turintys įgūdžių ne tik įdėti kamuolį į krepšį, bet ir galintys pasiūlyti platesnį puolimo arsenalą bei dar galintis apginti savąjį krepšį.

REKLAMA

Matome, kad kiekvieną vasarą Eurolygoje šio turnyro patirties turintys krepšininkai yra itin paklausūs, o naujokų įsiliejimas į turnyrą – labai nedidelis ir daugiausiai Eurolygos duonos neragavusių žaidėjų nutūpia labiau rizikuoti linkusiose ekipose.

Iškalbingi faktai – tarp 25 naudingiausių šio sezono krepšininkų nėra nė vieno naujoko. Pirmasis toks debiutantas yra 57-as Derekas Willisas – 10,9 balo. Rezultatyviausių sąraše aukščiausiai esantis debiutantas yra Sterlingas Brownas – 22-oje vietoje su 12,4 taško vidurkiu. Tik jis ir Mike‘as Scottas patenka į pirmąjį rezultatyviausių krepšininkų 50-uką. Ir reikia pabrėžti, kad abu amerikiečiai yra buvę ilgamečiai Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) žaidėjai.

Aukštas turnyro lygis ir didelė konkurencija verčia klubus gerokai apgalvoti savo ėjimus rinkoje ir taip iškelia kartelę bei reikalavimus žaidėjams, kurie nori įsilieti į pajėgiausio klubinio turnyro gretas.

Jeigu vasaros žaidėjų turguje klubai dar turi didesnį pasirinkimą, tai sezono metu rasti pastiprinimą yra sudėtinga net ir komandoms, turinčioms didelius biudžetus. Turbūt geriausi pavyzdžiai yra Pirėjo „Olympiacos“ atveju: už Igną Brazdeikį sumokėta 500 tūkstančių eurų išpirka Kauno „Žalgiriui“ prieš pat Eurolygos sezono startą daug pasako. Nazo Mitrou-Longo kontrakto perėjimas irgi yra ėjimas, kurį diktuoja rinka. Taip, kanadietis gaus graikišką pasą ir galės žaisti vietinėse pirmenybėse be jokių apribojimų, kur galima registruoti penkis legionierius, bet didelis klaustukas, ar tai duos daug naudos Eurolygoje, nes nei Kaune, nei Milane nepadarė to.

REKLAMA

Ta pati Atėnų „Panathinaikos“ ekipa už likusią sezono dalį paklojo 1,5 mln. eurų Kendrickui Nunnui, kuris 2019–2021 metais NBA Majamio „Heat“ gretose fiksavo 15 taškų vidurkį. Greito rezultato kol kas nėra ir čia – per trejas rungtynes legionierius fiksuoja 5,7 taško ir 3,7 naudingumo balo vidurkį.

Belgrado „Partizan“ sezoną pradėjo su Franku Kaminsky centro pozicijoje, kuris tikrai neprilygo išvykusiam Mathiasui Lessortui. Serbijos klubui būtina buvo stiprinti sudėtį ir čia pasirodė Bruno Caboclo figūra. Brazilas ignoravo kontraktą su Venecijos „Umana Reyer“ ir būtent tokiu būdu liko rinkoje. Keista, kad vasarą Eurolygos klubai nepanoro įsigyti šį Europos taurėje žibėjusį žaidėją. Kalbama, kad „Partizan“ sumokėjo kompensaciją tam, kad „Umana Reyer“ išduotų paleidžiamąjį raštą B.Caboclo. Šio žaidėjo startas Eurolygoje solidus (13 tšk., 18 naud. bal. per du mačus) ir jo atvykimas tikrai davė teigiamą impulsą silpnai „Partizan“ priekinei linijai.

Tokių finansinių išteklių kaip serbai neturintys baskai dėl užklupusių traumų turėjo plėsti gynėjų rotaciją, todėl pasikvietė Chrisą Chiozzą. Vitorijos „Baskonia“ ėjimas su sezoną Mursijos UCAM gretose pradėjusiu buvusiu NBA žaidėju irgi neatrodo sėkmingas – per 17 minučių renka 2,8 taško ir 1,8 naudingumo balo, o „iš žaidimo“ atakuoja vos 27 proc. tikslumu.

REKLAMA

Dar būrys Eurolygos komandų norėtų pasipildyti žaidėjais, tačiau neranda tinkamų variantų. Žinoma, kad mums aktualiausias yra „Žalgiris“, kuris nuo I.Brazdeikio pardavimo nesurado jam pamainos, o dabar dar ir paleistas N.Mitrou-Longas, tad reikia jau dviejų žaidėjų. PAO jau mėnesį neranda lengvojo krašto puolėjo, „Anadolu Efes“ nuo sezono pradžios neįsigyja „ketvirto numerio“, o OLY laukia, kada Sakramento „Kings“ atleis Filipą Petruševą ir šis turėtų sustiprinti Eurolygos vicečempionų gretas. Vilerbano ASVEL greitai paleido Franką Jacksoną, kuris jau rado darbą Kinijoje, bei ieško naujo gynėjo, kadangi šioje pozicijoje trūksta žaidėjų. Dar reikia turėti omenyje, kad Nando De Colo kamuoja traumos. Milano „EA7 Emporio Armani“ nori gynėjo vietoje Kevino Pangoso ir čia minima daug įvairių variantų, tarp kurių ir Langstonas Galloway‘us. Belgrado „Crvena Zvezda“ dar dairosi aukštaūgio, kadangi Mike‘as Tobey rungtyniauja itin blankiai.

Eurolygos klubai tarsi išganymo laukia pirmojo rato pabaigos – būtent tada galės įvykti perėjimai tarp turnyro ekipų. Krepsinis.net žiniomis, K.Pangosas sulaukė daug dėmesio iš Eurolygos klubų, bet Milano ekipa neketina nuolaidžiauti sutarties nutraukimo klausimu ir neketina kompensuoti dalies iš 1,8 mln. eurų algos, taip mokant atlyginimą kanadiečiui ir dar sustiprinant galimus konkurentus. Akivaizdu, kad šiuo metu už pusę sezono mokėti 900 tūkst. eurų K.Pangosui yra gerokai per daug, kadangi žaidėjas atrodo duobėje ir neaišku, kokios sportinės formos atvyks į naująjį klubą sausį.

REKLAMA

Rinkoje gali atsirasti ir Kyle‘as Guy‘us, kuris gausioje PAO gynėjų rotacijoje savo vietos neranda. Buvo kalbų apie Lucą Vildozą, kuris itin pamėgęs naktinį Atėnų gyvenimą, tačiau jis pastaruoju metu įsibėgėja ir turi nemažą porciją minučių.

Winstonas Winstonas

Laukti antrojo rato pradžios gali būti jau vėlu, o tai žinodami įvairūs agentai dirba savo darbą – siūlo būrį įvairių žaidėjų Eurolygos klubams. Krepsinis.net žiniomis, aktyviausiai darbuojasi Cassiuso Winstono agentas, kuris žūtbūt nori savo klientą sugrąžinti į Eurolygą, kur amerikietis pernai žaidė Miuncheno „Bayern“ sudėtyje. Toliau – Kyle‘as Allmanas, Tysonas Carteris. Ilgą laiką rinkoje buvo ir Valensijoje rungtyniavęs Shannonas Evansas, bet jis jau rungtyniauja Kinijoje. Toliau darbo neranda Austinas Hollinsas, Augustine‘as Rubitas, Derrickas Williamsas, Nate‘as Woltersas. Jeigu pastarieji yra laisvieji agentai, tai pirmi trys minėti žaidėjai turi sutartis su klubais, tačiau už 200–250 tūkst. eurų kompensaciją galėtų persikelti į Eurolygą.

REKLAMA

Įdomu, kodėl vis dar darbo neturi tokie žaidėjai kaip D.Williamsas ar A.Rubitas. Veikiausiai, kad pirmajam koją kiša savanaudiškumas ir charakteris, o A.Rubitas galbūt po sunkios traumos dar nėra visiškai atsigavęs.

Agentai portalui Krepsinis.net pasakojo, kad būtent Turkijos komandose rungtyniauja daugiausiai žaidėjų, kurie domina Eurolygos klubus. Tas pats Calebas Homesley iš Bursos „Tofaš“ yra stebimas, taip pat Eurolygoje žaidęs Corey Waldenas ar taiklią ranką turintis Jerellas Martinas. Kalbama, kad Ankaros „Turk Telekom“ gali imtis pertvarkų ir Jalenas Adamsas bei Tyrone‘as Wallace‘as gali sulaukti žalios šviesos keltis į pajėgesnes ekipas, jeigu sezonas Europos taurėje galutinai nuplauktų, kur dabar ekipa turi vos 1 laimėjimą per 8 turus.

Iš Europos taurėje žaidžiančių krepšininkų dėmesio rinkoje turi Badalonos „Joventut“ atstovas Andrew Andrewsas, kuris žiba 17,7 taško ir 18,8 naudingumo balo vidurkiais. Tas pats Braianas Angola iš Tel Avivo „Hapoel“, kuris turėjo sutartį su „Maccabi“, tačiau nesėkminga medicininė apžiūra pakišo koją jam tapti Eurolygos klubo žaidėju. Stambulo „Bešiktaš“ atstovas Jonah Mathewsas (14,9 tšk.) irgi yra vienas tų, kurie už išpirką gali grįžti į Eurolygą.

REKLAMA

Pajėgiausių klubų skautai akylai stebi ir „Umana Reyer“ gynėją Rayjoną Tuckerį. NBA patirties turintis 26-erių amerikietis pirmą kartą rungtyniauja Europoje ir kol kas atrodo solidžiai – 13,8 taško, 4,8 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo bei 15,5 naudingumo balo. 191 cm ūgio gynėjas yra stiprūs fiziškai, atletiškas, gerai veržiasi krepšio link ir turi taiklią ranką.

Dar viena rinka yra NBA. Nors buvo tikimasi, kad Eurolygoje atsiras žaidėjų, negavusių darbo prieš sezono startą, tačiau taip nenutiko, o NBA kovos jau vyksta mėnesį. Vieni išvyko žaisti į Kiniją, kiti – G lygą, o treti – vis dar laukia, kada stipriausios lygos klubus supurtys mainai ir atleidimai.

Goranas Dragičius jau sulaukė dėmesio iš „EA7 Emporio Armani“ ir „Partizan“ ekipų, o Eurolygos klubus dar vasarą dominęs Terence‘as Davisas laukia galimybės likti NBA. Tuo tarpu buvęs NBA centras Jahlilas Okaforas sužibėjo Saragosos „Casademont“ ekipoje (12,2 tšk., 4,8 atk. kam., 15,5 naud. bal. per 24 min.) ir jau komandos strategas kalba, jog amerikiečio ateitis nėra aiški, kadangi jis sulaukė dėmesio iš pajėgiausių Europos ekipų.

Krepsinis.net žiniomis, „Žalgiriui“ per pastaruosius kelis mėnesius buvo pasiūlyta daug skirtingų žaidėjų nuo G lygos ir NBA atletų, iki Čempionų lygos ar Europos taurės krepšininkų. Pasak šaltinių, „Žalgiris“ prioritetą teikia dabar įžaidėjo paieškai – nori aukštesnio atakų organizatoriaus, kuris galėtų draskyti varžovų gynybą prasiveržimais ir būtų fiziškai stiprus, galintis atlaikyti kontaktą prie savojo krepšio. Šiuo atveju akivaizdu, kad net ir turint solidų kapšą pinigų nėra lengva rasti tinkamą žaidėją tokiai konkurencingai lygai kaip Eurolyga.

REKLAMA

Situacija rinkoje tokia, kad „Žalgiriui“ greičiausiai reikės bandyti rizikuoti ir įsigyti žaidėjus, į kuriuos turbūt vasarą akys nekryptų arba jie būtų bent jau ne prioritetų sąraše. Jeigu norima pasistiprinti kontraktą turinčiu krepšininku, tuomet gali tekti paskubėti, kadangi nemažai žaidėjų kontraktų įtrauktos datos, iki kada jie gali išvykti ir dažna praktika yra datos tarp gruodžio 1 iki 31 dienos.

Eurolygoje nežaidusius žaidėjus besirenkančios komandos turi gerokai pasukti galvą spręsdamos esminį klausimą, ar žemesniame lygyje savo sugebėjimus gerai atskleidžiantis žaidėjas tai gali perkelti į aukštesnį lygį, kur oponentai, kontakto lygis ir pats krepšinis yra kitoks nei, pavyzdžiui, Čempionų lygoje. Viena yra draskyti Rygos VEF gynybą K.Allmanui, bet klaustukas, ar jo greitis ir klaidinantys judesiai bus sėkmingi Eurolygoje.

Eurolygos pajėgumas diktuoja situaciją, kurioje komandos labai atsargiai renkasi žaidėjus, o suteikti kreditų krepšininkams ir rinkti pralaimėjimus negali sau leisti visa eilė komandų. Galbūt tik Berlyno ALBA ar ASVEL galėtų taip elgtis, tačiau daugeliu kitų atveju lėktų trenerių galvos ir būtų ieškoma išeičių, kadangi visi nori patekti bent jau į įkrintamąsias varžybas.

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų


Gairės: eurolyga, Žalgiris
108 komentarai
Naujausi komentarai (108)
Geriausiai ivertinti (108)
PRO komentarai (6)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
TVARKARAŠTIS