Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

Ž.Urbonas „Šiauliuose“ – pagrindiniai galvosūkiai ir galimybės koreguoti sudėtį (39)

Gruodžio 19 d., 10:45
Ž.Urbonas perima Šiaulių ekipos vairą (BNS nuotr.)
Ž.Urbonas perima Šiaulių ekipos vairą (BNS nuotr.)
Edgaras Pulkovskis

Paskutinėje Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) vietoje įsitaisęs „Šiaulių“ klubas pirmadienį paskelbė apie permainas.

Vyriausiojo trenerio poste Nikolajų Mazurą pakeitė Žydrūnas Urbonas. Apie pakeitimą buvo paskelbta prabėgus vos 40 minučių nuo pralaimėjimo namuose 66:103 prieš Utenos „UniClub Casino – Juventus“ klubą.

Pokalbiai su Ž.Urbonu vyko gerokai anksčiau. Krepsinis.net žiniomis, kai strategas paliko Prištinos „Sigal“, iškart sulaukė skambučio iš Šiaulių. Specialistas galėjo pradėti darbus dar praėjusią savaitę, jeigu „Šiauliai“ būtų pralaimėję „Gargždams“, tačiau tada latvio auklėtiniai pranoko 7-iese žaidusius varžovus ir išsaugojo savo kėdę. Kaip paaiškėjo, vos savaitei, kadangi pirmadienį namuose uteniškiams buvo pralaimėta gėdingai, o iš tribūnų pasigirdo skanduotės „gėda, gėda.“

REKLAMA

Dar vasarą Ž.Urbonas buvo „Šiaulių“ akiratyje ir jį užtarė buvęs sąjungininkas Antanas Sireika, tačiau klubo vadovai nutarė eiti kitu keliu ir pasirinko N.Mazurą, kurį laikė modernaus krepšinio atstovu ir jam įteikė sutartį „2 plius 1“, kas jau tada sukėlė didelę apkalbų bangą. Tiek Robertas Štelmaheris, tiek N.Mazuras Lietuvoje buvo sutikti skeptiškai ir abu nesugebėjo išsaugoti savo darbo net iki Naujų metų.

Praėjusį antradienį klubo direktorius Donatas Slanina portalui Krepsinis.net užstojo trenerį ir reiškė jam „visišką pasitikėjimą“, nors dar pirmadienį buvo aišku, jog pralaimėjimas „Gargždams“ gali palikti latvį be darbo. Pasitikėjimas specialistu baigėsi po dar vieno pralaimėjimo neprabėgus nė valandai.

„Šiauliai“ dabar atsidūrė tokioje nedėkingoje situacijoje, kokioje nėra buvę per visą klubo gyvavimo istoriją Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“). Dabar paskutinėje vietoje esanti komanda vienu laimėjimu atsilieka nuo Kėdainių „Nevėžio-Optibet“, o iki atkrintamųjų ribos trūksta trijų pergalių. Likus 19 turų iki reguliaraus sezono pabaigos dar viskas yra įmanoma, bet tam reikės pakeisti ne tik trenerį, bet ir imtis permainų sudėtyje.

REKLAMA

Keithas Keithas

Kevinas Andersonas yra pirmasis taikinys palikti „Šiaulius“. Trumpalaikę sutartį pasirašęs amerikietis visiškai neatrodo atitinkantis LKL lygio ir dar klausimas, ar būtų ryškus Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Amerikietis per 5 rungtynes fiksuoja -1 naudingumo balo vidurkį, o „iš žaidimo“ pataikė 6 metimus iš 27. Leonardo Thorpe‘o dubleris nepateisina į jį dedamų vilčių ir čia Ž.Urbonas galėtų rinktis kitą žaidėją.

Peržiūrai pasikviestas ir Shaquille‘as Keithas. Amerikietis per 20 minučių pelno 9,5 taško ir renka 6,8 naudingumo balo, bet irgi didelis klaustukas, ar jis vertas likti „Šiauliuose“. Puolėjo ir gynėjo pozicijose žaidžiantis legionierius rodo daug noro ir energijos, tačiau meistriškumo jam trūksta. Rinkoje galima surasti ir geresnį variantą, o pats Ž.Urbonas dabar susipažino su Balkanų rinka ir galbūt iš tos pačios Kosovo lygos atvilios vieną–kitą žaidėją, kuris sustiprintų „Šiaulius“. Juolab, kad nemažai komandų Kosove turi problemų su finansais, algų vėlavimais ir netvarka klubo viduje, tad prisivilioti patinkantį žaidėją šansų tikrai yra.

REKLAMA

Daug abejonių kelia Nojaus Mineikio turėtas vaidmuo. N.Mazuras naujokui patikėjo 19 minučių vidurkį, bet vos 5,1 taško ir 3 naudingumo balai toli gražu nėra tai, kas pateisintų lūkesčius. Gynyboje atakuojamas ir labai pažeidžiamas snaiperis taip pat turi trumpalaikę sutartį, tad esant reikalui gali atsisveikinti su juo.

„Šiauliai“ neišsprendė antro centro klausimo, kadangi pasikviestas Bennettas Vander Plasas yra labiau sunkusis kraštas nei „penktas numeris“. Arti krepšio amerikiečiui stinga fiziškumo, atletiškumo ir gynybos įgūdžių, o varžovai jam nuo galvos renkasi kamuolius. Sutartis iki sezono pabaigos, tad B.Vander Plasas turėtų likti klube, bet dar vieno vidurio puolėjo būtinybė niekur nedingo.

Toliau neaiški Dachono Burke‘o situacija, kuris jau turėjo grįžti į rikiuotę, bet trauma sudėtingesnė nei buvo manyta, o D.Slanina interviu užsiminėm kad lieka neaišku, ar šiemet žaidėjas apskritai pasirodys ant parketo.

„Šiauliai“ turi pakankamai vietinių žaidėjų, bet naudos atneša nebent Paulius Danusevičius. Rinkoje pasirinkimas yra labai mažas – Darius Tarvydas be klubo, kadangi žaidė 3x3 krepšinį, o pasibaigus jo sezonui galbūt nutūps kažkuriame klube kaip pernai nutiko Prienuose, kuriuos papildė gruodžio pradžioje. Stiprus ir agresyvus „trečias numeris“ „Šiauliams“ dabar tikrai praverstų. Tas pats Artūras Milaknis be komandos, tačiau lieka neaišku, ar veteranas apskritai nori tęsti karjerą. Taip pat ir jo norima alga gali būti pernelyg aukšta „Šiauliams“. Darbo dar neturi veteranas Artūras Valeika ir po operacijos sveikstantis Antanas Udras, kurie galėtų būti kaip variantas papildyti priekinės linijos gylį.

REKLAMA

Svarbus galvosūkis Ž.Urbonui bus, kaip pagerinti „Šiaulių“ žaidimą abejose aikštės pusėse: 88,6 praleidžiamo taško per susitikimą yra ketvirtas blogiausias rezultatas, o 79 pelnomi taškai – trečias blogiausias rodiklis. Geras puolimas prasideda nuo geros gynybos, tad pagerinus šį aspektą, galima daugiau susikurti progų ir puolime.

Tomašo Pavelkos slėpimas gynyboje yra svarbus aspektas. Slovakas yra nuolat atakuojamas „du prieš du“ gynyboje. Patirties su aukštu centru Ž.Urbonas turi, kadangi Utenoje yra dirbęs su Mindaugu Kupšu, kuris taip pat būdavo varžovų taikinys pikenrole.

Ž.Urbonas į „Šiaulius“ atėjo tikrai išsiderėjęs galimybes atlikti korekcijas sudėtyje, kitaip šokti į ledinį vandenį nuogam nebūtų jokios logikos. Trys trumpalaikiai kontraktai leidžia atlikti korekcijas, kurios galėtų gerokai kilstelėti „Šiaulių“ pajėgumą. Žinant, kaip Ž.Urbonas Utenoje pataikydavo su legionieriais, galima tikėtis, kad dabartiniai lygos autsaideriai pasikvies geresnius žaidėjus nei dabartiniai papildymai, atlikti sezono eigoje.

N.Mazuras turėtų prisiimti atsakomybę ne tik už rezultatą, bet ir pasirinktus žaidėjus, kadangi pats prisidėjo prie komplektacijos ir pats tvirtino papildymus sezono metu, o tai tik dar labiau didina abejones šio specialisto sugebėjimais.

REKLAMA

Iki Ž.Urbono debiuto „Šiauliai“ turi net 8 dienas – gruodžio 27-ąją išvykoje žais Šiaurės Europos lygoje su Valmieros klubu. LKL gruodžio 30-ąją lauks išvyka į Telšius ir dvikova su Mažeikių „M Basket“.

Šioje situacijoje galima drąsiai sakyti, kad „Šiauliai“ su vyr. trenerio pakeitimu pavėlavo bent jau mėnesį, bet geriau vėliau nei niekada. Ž.Urbono sugrįžimas į LKL pridės šarmo spaudos konferencijoms ir grąžins viltį „Šiauliams“, kad klubas vėl džiugins pergalėmis bei nereikės tribūnose skanduoti „gėda, gėda.“

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų


39 komentarai
Naujausi komentarai (39)
Geriausiai ivertinti (39)
PRO komentarai (3)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
TVARKARAŠTIS