Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

Sąmokslo teorijos ir pasiteisinimai: ar A.Trinchieri prikels „Žalgirį“? (362)

Birželio 8 d., 19:51
A.Trinchieri pažėrė sąmokslo teorijų („Betsafe-LKL“ nuotr.)
A.Trinchieri pažėrė sąmokslo teorijų („Betsafe-LKL“ nuotr.)
Edgaras Pulkovskis

Kauno „Žalgirio“ komanda Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finale atsidūrė ant prarajos krašto – titulą praras, jeigu nenugalės Vilniaus „Ryto“ triskart iš eilės.

LKL istorijoje toks išsigelbėjimas buvo fiksuotas kartą – 1996 metais tas pats „Žalgiris“ nugalėjo Kauno „Atletą“ ir laimėjo finalą 3:2, nors atsiliko 0:2. Ar įmanoma tai padaryti ir po 28 metų?

Stebint dabartinį „Žalgirį“ per pirmuosius du finalo mačus, nėra užtikrintumo, nėra įsitikinimo, kad būtent žalgiriečiai yra Eurolygos komanda, kuri buvo laikoma finalo favorite. Net ir dabar lažybininkai kauniečius laiko ryškiais pirmadienio dvikovos favoritais – 75 proc. tikimybė, kad švelnins seriją. Jeigu taip ir nutiks, „Žalgiris“ bus favoritas ir laimėti sostinėje, ir nugalėti serijoje 3:2. Tačiau ne lažybininkų koeficientai žaidžia.

REKLAMA

„Žalgiris“ į finalą atėjo be Keenano Evanso, bet pasiruošti žaisti be jo turėjo 9 dienas. Taip, tai nėra tas laiko tarpas, kuris leistų iš esmės kažką pakeisti, bet tai ir nėra Eurolygos ketvirtfinalio serija su Barselonos „Barcelona“. Tai yra serija su „Ryto“ komanda, kuri FIBA Čempionų lygoje nepateko į „Top 16“ etapą, Karaliaus Mindaugo taurėje (KMT) nesustabdė Džordže Gagičiaus ir žaidė mažajame finale, o LKL pusfinalyje 3:2 palaužė išbyrėjusius sostinės „Wolves“. Tai nėra Eurolygos komanda ir tokia nepretenduoja būti.

Tai puikiai supranta ir Andrea Trinchieri, kuris kol kas yra ryškiausia „Žalgirio“ figūra šios finalo serijos metu. Po pirmojo susitikimo jis konferenciją pradeda epizodu, kai Justinas Gorhamas pataiko tritaškį su pražanga ir skirtumas nuo 10 taškų sumažėjo iki 6. Taip, išmesta koja į priekį ir ten diskutuoti galima, ar reikėjo fiksuoti pražangą besiginančiam žalgiriečiui, bet tai buvo vienas epizodas ketvirtajame kėlinyje likus žaisti 2 minutes ir 26 sekundes. Per tiek laiko būtent italo auklėtiniai išbarstė pranašumą ir dar turėjo pratęsimą, bet ten nusileido varžovams.

Pats A.Trinchieri nesivargino prašyti minutės pertraukėlės, kol skirtumas nuo plius 10 neištirpo iki plius 1. Tas pats treneris ir nutarė, kad 6 sekundžių pakaks atkovojus kamuolį po varžovų krepšiu surengti ataką ir iškovoti pergalę. Tas pats treneris vėliau apgailestavo, kad žaidėjams nepaaiškino, jog reikėjo spausti varžovus ir bandyti perimti kamuolį, nors gynyboje jo auklėtiniai buvo būtent prie to krepšio, prie kurio yra „Žalgirio“ atsarginių žaidėjų suolas.

REKLAMA

Kas toliau? Penktadienio rungtynės, į kurias A.Trinchieri atėjo su išvadomis po pirmųjų rungtynių. Išbraukė iš rotacijos tragiškai gynyboje žaidusį Brady Maneką, kuris Kaune per 12 minučių pelnė 3 taškus, bet neišmetė nė vieno tritaškio. Kur deriniai metikui, kuriais taip žavėjomės Eurolygoje? Ar sutartį pratęsęs amerikietis jau galvoja apie atostogas? Šioje serijoje J.Gorhamas atrodo kaip Eurolygos sunkusis kraštas, o ne B.Manekas ar Rolandas Šmitas. „Ryto“ puolėjas lipa per galvas, atrodo fiziškas, užsivedęs ir motyvuotas. Žalgiriečių „ketvirtų numerių“ tandemas yra šaltais veidais ir R.Šmito vienintelė emocija yra šypsenėlė po pražangos.

B.Manekas ir Danielius Lavrinovičius buvo vieninteliai nerungtyniavę žalgiriečiai. A.Trinchieri sakė, kad tai yra jo sprendimas. Ir sprendimas yra suprantamas, nes su B.Maneku gali daugiau pralaimėti nei laimėti, jeigu jis aikštelėje tik bėgios savo 10–15 minučių ir neturės progų išsimesti tritaškių. Sukurti progas nėra lengva, kai komanda liko su vienu įžaidėju Luku Lekavičiumi, kuris yra puikus serijoje, bet tai yra žaidėjas, kuris nėra kūrėjas, o atlikėjas – 31 metimas per dvejas rungtynes.

Dar vieno žaidėjo minutės smigo žemyn – Demetre‘o Riverso. Amerikietis drąsiai kalbėjo apie norą likti „Žalgiryje“ kitam sezonui ir prieš LKL vidutiniokes jis atrodė neblogai, tačiau kai atėjo finalas, D.Riverso magija baigėsi ir pamatėme, kad tai nėra geresnis žaidėjas nei, pavyzdžiui, Gytis Radzevičius. A.Trinchieri atsivežė amerikietį kaip saugiklį dėl traumų ir tai yra „BeoBasket“ klientas, kuri atstovauja ir italo interesams. 25 minutės D.Riverso sąskaitoje pirmajame susitikime buvo gerokai per daug, nes Edgaras Ulanovas turėjo problemų su pražangomis. Penktadienį tai nepasikartojo ir D.Riverso vaidmuo sumenko iki 6,5 min.

REKLAMA

Sumneris Sumneris

Edmondas Sumneris yra dar vienas legionierius, kuris serijoje žaidžia vos po 9 minutes ir fiksuoja 4 pražangų vidurkį. A.Trinchieri priekaištavo teisėjams, kad kaip E.Sumneris per 8 minutes sugeba susirinkti 5 pražangas, bet tai nėra jokia naujiena. Eurolygoje jis per 13 minučių turėjo 4 pražangas, per 9 minutes – taip pat 4. Dar keliskart baigė mačus su 4 pražangomis, o nemažai susitikimų – su 3, bet su apribotomis minutėmis, nes vėliau tiesiog nepasirodydavo ant parketo. Dar eilę kartų LKL kovose E.Sumneris susirinkdavo po 4–5 pražangas per trumpą laiką. Ar reikėtų tuo stebėtis? Žinoma, kad ne. E.Sumneris tikrai nėra rodiklis, ar teisėjai gerai teisėjavo, ar ne.

„Žalgiris“ šioje serijoje praktiškai neturi legionierių – per dvejas rungtynes jie sukrapštė 46 taškus, kas yra 25 proc. visų įmestų taškų. Pirmajame susitikime ant parketo buvo 5 užsieniečiai, antrajame – 4. „Ryto“ keturi legionieriai įmetė 44,5 proc. visų komandos taškų. Beveik tobulas balansas tarp vietinių ir užsieniečių indėlio.

REKLAMA

„Rytas“ finale turi naudos net iš visą sezoną kritikuoto R.J.Cole‘o, kuris renka po 15,5 taško, kai sezono vidurkis siekė vos 10. Lemiamai serijai vilniečiai sugebėjo sulaukti šio faktoriaus, kai „Žalgirio“ užsieniečių kreivė tik nusmuko žemyn.

Šias problemas mato ir A.Trinchieri, kuris dabar turi gyventi ir mirti su lietuvių trijule puolime – E.Ulanovu, Laurynu Biručiu ir Luku Lekavičiumi. Dovydas Giedraitis iššovė pirmajame susitikime, bet jo pagrindinė funkcija yra stabdyti Marcusą Fosterį, ką jis daro labai pagirtinai – 10/30 metimai šioje serijoje „iš žaidimo“.

„Žalgiris“, netekęs puolimo lyderio, daugiau žaidžia per E.Ulanovą, kuris metė net 21 baudos metimą per dvejas rungtynes. Būtent kapitonas E.Ulanovas atrodo labiausiai motyvuotas ir užsivedęs šioje „Žalgirio“ komandoje. Jeigu degančios akys ir didelis noras yra kiekvieno „Ryto“ žaidėjo veiduose, tai žalgiriečių gretose tokių žaidėjų dar reikia labai paieškoti.

„Žalgiris“ turi Arną Butkevičių, kuriam po dviejų mėnesių grįžti yra sudėtinga ir 27,5 min. antrajame serijos susitikime atrodo dar per daug. Tas pats Tomas Dimša irgi galėtų tapti faktoriumi, bet du susitikimai buvo blankūs.

REKLAMA

Žalgiriečių problemos yra didesnės nei A.Trinchieri kalbos apie teisėjus. Sunku suprasti, kaip strategas bando dangstyti 0:2 seriją tirada apie teisėjų darbą ir sąmokslą prieš „Žalgirį“. Priekaištai, kad yra mušamas Lietuvos rinktinės įžaidėjas L.Lekavičius irgi skamba keistai. Kodėl būtinai reikia pabrėžti, kad tai nacionalinės komandos žaidėjas? Ar lietuviai teisėjai turi kitaip traktuoti kontaktą prieš rinktinės narį nei tą, kuris nepakviestas? „Rytas“ neturi nė vieno krepšininko, kurį Kazys Maksvytis dabar pakvietė į pagrindinę rinktinę ruoštis olimpiados atrankai.

Kodėl keturis kartus didesnį biudžetą turinčios komandos treneris konferencijas pradeda nuo teisėjų? Galbūt noras pateisinti savo klaidas ir nukreipti dėmesį kitur? Kažkas pasakytų, kad galbūt tai yra psichologiniai žaidimai, kad niekas pernelyg neskalpuotų žaidėjų ir dar labiau negniuždytų jų moralės? Šita teorija tikėti nesinori. Užtenka prisiminti, kaip po pralaimėjimo Klaipėdoje „Neptūnui“ A.Trinchieri visą ugnį nukreipė į teisėjus. Greičiausiai, kad tokie pasisakymai tik noras duoti dar daugiau spaudimo teisėjams, kad kitose rungtynėse galima būtų gauti daugiau palankių švilpukų bei pasiteisinti prieš didžiulę sirgalių armiją visoje Lietuvoje, kuri akivaizdžiai yra nusivylusi.

REKLAMA

Ulanovas Ulanovas

Galima ieškoti priekabių paskutinės „Žalgirio“ atakos ketvirtajame kėlinyje metu, kai E.Ulanovas metė į krepšį ir išleidus kamuolį buvo kontaktas su Martyno Echodo ranka. Teisėjų švilpukai tylėjo. Buvo pražanga ar nebuvo, čia galbūt LKL paskelbs verdiktą, bet reikia priminti, kad rungtynės iki tol buvo žaidžiamos 39 minutes ir 57 sekundes.

Kur A.Trinchieri priekaištai teisėjams buvo, kai „Žalgiris“ žaidė seriją su Panevėžio „7bet-Lietkabeliu“? Akivaizdi pražanga prieš Džiugą Slavinską ir Kevarriuso Hayeso taškų neturėjo būti, o serija išsilygintų – 1:1. Nenadas Čanakas išvaromas rungtynėse po „pražangos vaiduoklio“ Deividui Sirvydžiui, nors jis K.Evanso net nelietė ir traumą amerikietis patyrė jau pašokęs į orą. Kalbant A.Trinchieri terminais: galbūt LKL turėjo sąmokslo teoriją, kad „Žalgirį“ „prastumti“ į finalą arba pakenkti, jog panevėžiečių ten nebūtų?

REKLAMA

Negalima atimti nuopelnų, kad A.Trinchieri su Bambergo klubu laimėjo trejus metus iš eilės Vokietijos pirmenybes bendru rezultatu 9:2. Lygiai taip pat negalima nuneigti fakto, kad su didžiausią biudžetą turinčiu Miuncheno „Bayern“ dukart pralaimėjo finalus Berlyno ALBA rezultatais 1:3, o pernai pusfinalyje 0:3 nusileido Ulmo „Ratiopharm“ klubui, kuris titulo link nugalėjo ir ALBA krepšininkus.

Negalima nuneigti, kad A.Trinchieri yra su rimčiausiu pasiekimų bagažu atvykęs į Lietuvą dirbti treneris. Eurolygos ketvirtfinaliai su „Bayern“ tikrai geras rezultatas, bet didelis šaukštas deguto medaus statinėje yra pralaimėjimai ALBA komandai, kuri toje pačioje Eurolygoje tūno dugne ir visada rezultatais nusileisdavo „Bayern“.

Nori to ar nenori, bet iškart čia grįžta žodžiai, kurie buvo pasakyti „Penktojo kėlinio“ laidoje, kai kolegos iš Vokietijos įspėjo, jog A.Trinchieri trauks iš kišenės pasiteisinimų laviną, jeigu tik reikalai pasisuks ne taip, kaip turėtų. Akivaizdu, kad seni įpročiai niekur nedingo.

Dabar „Žalgiris“ yra prispaustas prie sienos ir čia jau reikės ne tik A.Trinchieri taktinių sumanymų, bet ir tvirto žaidėjų charakterio. Charakteriais ir noru „Rytas“ šioje serijoje gerokai pranoksta varžovus, ką rodo ir elementariai du iš dviejų laimėti pratęsimai. Čia veikia ir aspektai dėl ateities – A.Trinchieri turi sotų kontraktą kitam kontraktui, daugelis žaidėjų – taip pat ramūs dėl savo ateities „Žalgiryje“ arba Stambule, kaip kad R.Šmito atveju. Tuo tarpu Giedrius Žibėnas gali juoktis iš Gedimino Žiemelio įrašo feisbuke apie naują „Ryto“ trenerį, bet puikiai supranta, kad tai jam taip pat yra išlikimo kova, nes triukšmas aplink „Rytą“ ir galimą naują trenerį jau yra kelias savaites. Lygiai taip pat kitiems žaidėjams, kuriems laimėtas finalas prieš Eurolygos komandą padidina rinkos vertę. Tai nėra žaidėjai, kurie pretenduos į Stambulo ar Milano komandas Eurolygoje, bet tai yra krepšininkai, kuriems papildomi 50 tūkst. kontrakte yra labai svarbus aspektas.

Jeigu „Rytas“ laimėtų seriją 3:0 pirmadienį ir tai padarytų Kaune, būtų bene didžiausia LKL sensacija per daugybę metų. Mažai, kas tikėjo, kad „Rytas“ gali laimėti titulą, o dar 3:0 rezultatu – apskritai atrodė neįmanomas scenarijus. Kaip bepasibaigtų serija, norėtųsi, kad ne apie teisėjus būtų kalbama, o apie savo pačių padarytus arba nepadarytus dalykus, nedėstant absurdu kvepiančių teorijų apie sąmokslus.

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų


362 komentarai
Naujausi komentarai (362)
Geriausiai ivertinti (362)
PRO komentarai (6)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti