Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

Reisas Europa–NBA: geriausiai stipriausioje lygoje pritapę atvykėliai iš Senojo žemyno (11)

Balandžio 3 d., 06:00
Lietuviui buvo suteiktos puikios sąlygos tobulėti (Fotodiena.lt)
Šaltinis: Krepsinis.net

Jau nuo mažų dienų jaunieji krepšininkai svajoja tapti naujausiais Michaelais Jordanais ir ateityje praverti NBA duris. Tačiau tikrai ne visiems tai pavyksta, o ir talentingiesiems – ne iš karto. 

Tarpine stotele prieš NBA kai kuriems dažnai tampa Europa. Vis dėlto galiausiai pasiekus galutinį tikslą – NBA, negali būti garantuotas dėl ramaus gyvenimo stipriausioje pasaulio lygoje. Tuo įsitikino nemaža dalis prieš šį sezoną į NBA persikėlusių krepšininkų.

Tiesa, stipriausieji sugeba išlikti. Krepsinis.net pristato žaidėjus, kurie po praėjusio sezono Senajame žemyne vasarą atvykę į NBA arba tai padarę šio sezono eigoje, geriausiai pritapo tarp pajėgiausių pasaulio krepšininkų. Iš jų galima sudaryti ir simbolinį penketą. Analizuojami visi krepšininkai, kurie būtent šiuo metu rungtyniauja vienoje ar kitoje NBA komandoje.

Vidurio puolėjas:

J.Valančiūnas sezono pabaigoje demonstruoja puikią formą (Scanpix) J.Valančiūnas sezono pabaigoje demonstruoja puikią formą (Scanpix)

REKLAMA

 

Jonas Valančiūnas (Toronto „Raptors“; 23 min., 8,3 tšk. (56 proc. dvit.), 6 atk. kam., 0,8 rez. perd., 1,2 blk.)

Šioje pozicijoje lietuvis praktiškai neturėjo konkurencijos. Visai kitaip nei, pavyzdžiui, tarp visų NBA naujokų, kur jam tenka konkuruoti su tokiais rimtais varžovais kaip Anthony Davisas, Andre Drummondas ar Tyleris Zelleris.

J.Valančiūnas pirmąjį mėnesį NBA jautėsi beveik kaip žuvis vandenyje. Ypač naujokų mąstais. Rinkęs vidutiniškai po 9 taškus ir sugriebęs 5,5 atšokusio kamuolio, vėliau „centras“ pateko į duobę. Po jos sekė trauma, dėl kurios tautietis negalėjo žaisti beveik pusantro mėnesio.

Be abejo, tai turėjo įtakos J.Valančiūno adaptacijai ir tobulėjimui. Tai atsiliepė ir rezultatams. Vasarį J.Valančiūnas rinko mažiausiai iš visų mėnesių NBA – tik po 5 taškus. Tiesa, nerezultatyvumą atpirko puikia kova po krepšiu (6,3 atk. kam.). Smukęs rezultatyvumas buvo suprantamas ir dėl tam tikrų priežasčių – į krepšį lietuvis mesdavo vos 3,4 karto.

Daugelis skundėsi, kad J.Valančiūnas gauna per mažai perdavimų iš komandos draugų. Bet „Raptors“ naujokas atsigavo kovą. Jis ėmė dažniau imtis iniciatyvos ir tai aiškiai atsispindėjo statistikos grafose – vidutiniškai 11,4 taško, 7,3 atkovoto kamuolio ir vidutiniškai 7,2 metimai per rungtynes.

REKLAMA

„Raptors“ nepateko į atkrintamąsias, tačiau J.Valančiūnas gali džiaugtis asmeniniais rezultatais. Liaupsinamam Toronto klubo vidurio puolėjui dabar svarbiausia asmeninė sėkmė, o vėliau bus galima kur kas labiau rūpintis ir komandos rezultatais.

Puolėjai:

A.Kirilenka į NBA grįžo jau gerokai prisivalgęs lygos duonos (Scanpix) A.Kirilenka į NBA grįžo jau gerokai prisivalgęs lygos duonos (Scanpix)

 

Andrejus Kirilenka (Minesotos „Timberwolves“; 32 min., 12,5 tšk., 5,7 atk. kam., 2,8 rez. perd.)

Nuo kitų į penketą įtrauktųjų A.Kirilenka skiriasi tuo, kad jau yra žaidęs NBA. Tiesiog 2011–2012 metų sezone geriausias Rusijos krepšininkas padarė pertrauką nuo krepšinio JAV ir atstovavo Maskvos CSKA. Taip, daugiausiai tai padarė dėl lokauto, tačiau jam pasibaigus, kitaip nei dauguma NBA žaidėjų, nespruko atgal ir liko Maskvoje.

REKLAMA

Pagal sutartį, galėjo likti ekipoje ir dar bent du sezonus, bet galiausiai nusprendė, kad būdamas 32 metų vis dar yra išaugęs Eurolygos marškinėlius ir turi žaisti NBA. Sėkmingu savo žaidimu įrodė, kad gali tai daryti.

Pats A.Kirilenka taip pat patenkintas savo pasirodymu. Jis nesulaukia ir kritikos strėlių. Tačiau kitaip nei J.Valančiūnui, jam už asmeninęs statistiką dabar svarbesni „Timberwolves“ rezultatai. O jie – labai prasti. Nuo 2004–ųjų į atkrintamąsias nepatenkanti Minesotos ekipa to nepajėgė padaryti ir šiemet. Prie to labai prisidėjo traumos, nuo kurių kentėjo visi pagrindiniai „Trimberwolves“ žaidėjai. Tarp jų – ir A.Kirilenka.

Žaidėjo kraityje – septyni dvigubi dubliai, septynis sykius permesta 20 taškų riba. Tiesa, po traumos A.Kirilenka žaidžia kur kas kukliau. Bet kokiu atveju, iš vasarą NBA papildžiusių prieš tai Europoje žaidusių krepšininkų jis gali girtis geriausia statistika.

Ch.Copelandas iki šio sezono nebuvo žinomas net Europoje (Scanpix) Ch.Copelandas iki šio sezono nebuvo žinomas net Europoje (Scanpix)

REKLAMA

Chrisas Copelandas (Niujorko „Knicks“; 13 min., 7,3 tšk., 1,9 atk. kam.)

29 metų 203 cm ūgio Ch.Copelandas yra geriausias pavyzdys, kad į NBA galima patekti ir „iš niekur“. Prieš atvykdamas dar tik į „Knicks“ pasiruošimo stovyklą, kurioje nė neturėjo garantuoto kontrakto, amerikietis penkis sezonus žaidė nežinomuose Europos klubuose Ispanijoje, Olandijoje, Vokietijoje ir Belgijoje.

Pavyzdžiui, 2010-2012 metais jis rungtyniavo Belgijos Alsto „Aalstar“ komandoje, kuri nė neprasibrovė į šalies pirmenybių pusfinalį. Nors Ch.Copelando statistika buvo iškalbinga – vidutiniškai 21,8 taško (57 proc. dvit., 45 proc. trit.), 5,5 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes, jis nesulaukė Europos grandų dėmesio.

Į „Knicks“ stovyklą atvyko kaip eilinis, pavyzdžiui, NBDL ilgus metus „besitrinantis“ žaidėjas. Tačiau baigiantis 2012–2013 metų NBA sezonui, tokiems krepšininkams gali būti tikru pavyzdžiu.

Ch.Copelandas NBA sužibėjo gruodį, kai gaudavęs pasireikšti po 20 minučių, rinkdavo 12,9 taško. Traumas išsigydžius „Knicks“ lyderiams krepšininkas vėl tūnojo atsarginių suolo gale, bet, pavyzdžiui, kovą jis per 17 minučių pelno 9,5 taško ir maloniai džiugina „Knicks“ strategą Mike‘ą Woodsoną.

Puolėją itin giria už sugebėjimus puolime. Tiek sunkiuoju, tiek lengvuoju krašto puolėju galintis žaisti Ch.Copelandas gali pataikyti iš bet kurio aikštės metro. Tiesa, M.Woodsoną ne itin tenkina auklėtinio gynyba. Tai paaiškintų nestabilų Ch.Copelando žaidimo laiką atskiromis sezono dalimis. Tačiau M.Woodsonas žaidėjo prašo kantrybės. Treneris tikina, kad amerikietis po truputį tampa tikru žaidėju. O dabar Niujorko komanda gali džiūgauti turėdama tokį pastiprinimą nuo atsarginių suolo vos už 470 tūkst. JAV dolerių per metus.

REKLAMA

Gynėjai:

A.Švedas greitai rado savo vietą Minesotoje (Scanpix) A.Švedas greitai rado savo vietą Minesotoje (Scanpix)

 

Aleksejus Švedas (Minesotos „Timberwolves“; 25 min., 9,2 tšk., 2,4 atk. kam., 3,8 rez. perd.)

Dar vienas į NBA persikėlęs rusas su trenksmu debiutavo tarp planetos geriausiųjų. Jau lapkritį NBA jis rinko vidutiniškai 10,4 taško, 2,6 atkovoto kamuolio ir 3,7 rezultatyvaus perdavimo, o gruodį rezultatyvumas ir perdavimai šoktelėjo iki 11,4 taško bei 5,8 rezultatyvaus perdavimo.

„Timberwolves“ treneriai ir žaidėjai greitai susižavėjo ne tipinio ruso sugebėjimais aikštėje. Krepšininkams jis priminė ne pirmus metus NBA žaidžiantįjį, nebaisu buvo ir patikėti kamuolį lemiamomis akimirkomis. Naujoką įvertino ir NBA – suteikė jam garbę rungtyniauti lygos debiutantų bei antramečių rungtynių „Visų žvaigždžių savaitgalyje“. Be to, pats A.Švedas netgi prasitarė tautiečiams, kad rungtyniauti NBA yra lengviau nei Eurolygoje.

REKLAMA

Tačiau panašu, kad A.Švedas kiek prisišnekėjo. Nuo sausio jo statistika ėmė pastebimai prastėti, kol galiausiai viskas privedė prie to, kad kovą gynėjas pelnė vidutiniškai jau tik 6,4 taško (37 proc. met.).

„Timberwolves“ treneris Rickas Adelmanas, sezono pradžioje neslėpęs džiaugsmo 24 metų auklėtiniu, dabar pripažįsta, kad jis itin stringa. Vis dėlto veržlumu ir aikštės matymu pasižyminčiam A.Švedui nereikėtų nusiminti. Tai tik pirmasis jo sezonas NBA, nepriekaištingas stabilumas tokiomis aplinkybėmis nėra būdingas, o didžiausias spragas – metimą ir gynybą, bus galima pasitobulinti po sezono. Ypač, jei neatstovaus Rusijai Europos čempionate Slovėnijoje ir individualiai plušės su NBA treneriais.

K.Singleris NBA žaidžia geriau, nei Eurolygoje (Scanpix) K.Singleris NBA žaidžia geriau, nei Eurolygoje (Scanpix)

Kyle‘as Singleris (Detroito „Pistons“; 28 min., 8,8 tšk., 4,0 atk. kam., 1 rez. perd.)

REKLAMA

Vienas Djuko universiteto lyderių prieš dvejus metus NBA naujokų biržoje buvo pakviestas 33 šaukimu. Tačiau gynėjas iškart neprisijungė prie „Pistons“ ir persikėlė į Ispaniją. Ten, atstovaudamas Alikantės „Meridiano“ ir Madrido „Real“ komandoms, puikiai pasiruošė aukščiausio lygio krepšiniui.

Panašu, kad šiam amerikiečiui Eurolyga ir NBA pernelyg nesiskiria. Anaiptol, tėvynėje K.Singleris demonstruoja dar geresnius rezultatus. Eurolygoje per vidutiniškai 23 minutes rinkęs 8,1 taško ir 4,3 atkovoto kamuolio, NBA jis pasižymi 8,8 taško bei atkovoja po 4 kamuolius.

Žinoma, daug įtakos turi ir tai, kad NBA K.Singleris rungtyniauja penkiomis minutėmis daugiau. Tiesa, už gražias akis NBA aikštėje nelaiko.

Panašu, kad „Pistons“ patenkinti antrojo rato šaukimu. Starto penkete įsitvirtinęs gynėjas šį sezoną yra viena iš nedaugelio priežasčių bent kiek pasidžiaugti, nes Detroito komanda velkasi Rytų konferencijos rikiuotės pabaigoje.   

Kiti žaidėjai:

Brianas Robertsas (Bambergo „Brose Baskets“–Naujojo Orleano „Hornets“): 16 min., 6,8 tšk., 1,1 atk. kam., 2,6 rez. perd.*

P.J.Tuckeris (Bambergo „Brose Baskets“–Fynikso „Suns“): 23 min., 5,9 tšk., 4,3 atk. kam., 1,3 rez. perd.  

REKLAMA
Donatas Motiejūnas (Gdynės „Asseco Prokom“–Hjustono „Rockets“): 12 min., 5,6 tšk., 1,9 atk. kam., 0,7 rez. perd. 
Patrickas Beverley (Sankt Peterburgo „Spartak“–Hjustono „Rockets“): 17 min., 5,5 tšk., 2,6 atk. kam., 2,8 rez. perd.  
Mickaelis Gelabale‘is (Valensijos „Valencia-Basket“–Minesotos „Timberwolves“): 20 min., 5,4 tšk., 3 atk. kam., 0,8 rez. perd.
Evanas Fournier (Puatjė „Basket“–Denverio „Nuggets“): 8 min., 3,7 tšk., 0,6 atk. kam., 0,7 rez. perd.
Nando de Colo (Valensijos „Valencia-Basket“–San Antonijaus „Spurs“): 12 min., 3,6 tšk., 1,7 atk. kam., 1,7 rez. perd.
Mirza Teletovičius (Vitorijos „Caja-Laboral“–Bruklino „Nets“): 10 min., 3,4 tšk., 1,9 atk. kam., 0,5 rez. perd.
Pablo Prigioni (Vitorijos „Caja-Laboral“–Niujorko „Knicks“): 15 min., 3,3 tšk., 1,8 atk. kam., 3 rez. perd.
Večeslavas Kravcovas (Donecko „Donetsk“–Klivlendo „Cavaliers“): 10 min., 3,2 tšk. (73 proc. met.), 1,8 atk. kam.  
Victoras Claveras (Valensijos „Valencia-Basket“–Portlendo „Trail Blazers“): 14 min., 3 tšk., 2,3 atk. kam., 0,7 rez. perd.
Joelis Freelandas (Malagos „Unicaja“–Portlendo „Trail Blazers“): 9 min., 2,3 tšk., 2,2 atk. kam.  
Diante Garrett (Nantero JSF–Filadelfijos „76ers“): 7 min., 2,2 tšk., 0,8 atk. kam., 1,5 rez. perd.
Aronas Baynesas (Liublianos „Union Olimpija“–San Antonijaus „Spurs“): 7 min., 2,2 tšk., 1,4 atk. kam.
Jamesas White‘as (Pezaro „Scavolini“–Niujorko „Knicks“): 7 min., 1,8 tšk., 0,7 atk. kam.  
Benas Hansbrough (Novo Mesto KRKA–Indianos „Pacers“): 7 min., 1,8 tšk., 0,7 rez. perd.
Timas Ohlbrechtas (Frankfurto „Skyliners“–Hjustono „Rockets“): 5 min., 1,5 tšk., 0,5 atk. kam.  
Tornike Shengelia (Šarlerua „Spirou“–Bruklino „Nets“): 4 min., 1,1 tšk., 0,7 atk. kam.

Jarvis Varnado (Romos „Acea“–Majamio „Heat“): 4 min., 0,8 tšk., 0,3 atk. kam.  

Malcolmas Thomasas (Tel Avivo „Maccabi“–Čikagos „Bulls“): 4 min., 0,5 tšk., 0,8 atk. kam.

 *statistika iki balandžio 2 d.

„Ilgoji pertrauka“: Kaukėno klaidos ir kompetencija, Lietuva elite su Maksvyčiu, „Ryto“ abonementai, „Lietkabelio“ likę darbai, 20-mečių pasirodymas ir perspektyvos, žurnalistinė etika dėl situacijos Puerto Rike ir LKL klubų pinigai iš generalinių rėmėjų


11 komentarai
Naujausi komentarai (11)
Geriausiai ivertinti (11)
PRO komentarai (6)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti